Guerra al Pròxim Orient

«És esgarrifós»: els acomiadaments d’empleats favorables a Palestina creixen més enllà d’Israel

«És esgarrifós»: els acomiadaments d’empleats favorables a Palestina creixen més enllà d’Israel

Henry Nicholls / Reuters

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A mitjans d’octubre, una enginyera californiana de Google va penjar un vídeo a la plataforma LinkedIn en el qual cantava un «homenatge als meus compatriotes palestins». Pocs dies després, es va sorprendre al veure que el seu nom complet havia sigut publicat al costat del d’altres centenars d’«empleats antiisraelians» d’empreses com Amazon, Mastercard, Deloitte o Microsoft en una pàgina web creada des de Tel Aviv. «El teu suport al terrorisme està sent vigilat i gravat», li va escriure un usuari desconegut, segons ha relatat a ‘The Washington Post’.

Expressar empatia o solidaritat amb la causa palestina pot pagar-se molt car. Des del 7 d’octubre, quan Hamàs va llançar un mortífer atac sorpresa al sud d’Israel, més d’un centenar d’àrabs israelians han sigut detinguts i d’altres més han sigut acomiadats dels seus llocs de treball a l’Estat hebreu per expressar qualsevol tipus de simpatia amb Gaza, acusats d’«incitació al terrorisme». Aquesta caça de bruixesestà sent normalitzada sota el Govern de Benjamin Netanyahu, però també comença a notar-se més enllà de les seves fronteres.

És especialment visible als Estats Units, país on va néixer el maccarthisme. Des de fa dècades, els estrets vincles històrics, comercials i geopolítics amb Israel han fet que denunciar l’Estat hebreu a la ‘terra de les llibertats’ sigui un exercici de risc. Des d’acadèmics de prestigi a joves treballadors han sigut expulsats dels seus llocs de treball pel seu suport als palestins. Aquesta repressió s’ha intensificat en les últimes setmanes.

Apaivagar les crítiques

La immensa majoria d’empreses nord-americanes s’han posicionat del costat israelià, però a mesura que avança la seva ofensiva sobre la Franja –que ja ha matat més de 8.000 persones– la indignació està portant cada vegada més empleats a alçar la veu. Figures conegudes com les supermodels Gigi Hadid i Bella Hadid, els actors Joaquin Phoenix i Cate Blanchett o les cantants Dua Lipa i Drake estan utilitzant la seva popularitat per exigir un alto el foc.

No obstant, per a la gran majoria parlar pot tenir conseqüències més dràstiques. Fa dues setmanes, un camió va aparèixer al campus de la Universitat de Harvard mostrant les cares i noms dels 34 estudiants que havien firmat una carta culpant el Govern d’Israel de la violència. Starbucks ha denunciat el seu sindicat per mostrar «solidaritat amb Palestina».

La setmana passada, el redactor en cap de la revista ‘Artforum’, David Velasco, va ser acomiadat després de publicar una carta oberta a les organitzacions culturals del país recolzant l’«alliberament de Palestina» i denunciant la «complicitat dels nostres governants en greus violacions dels drets humans i crims de guerra». La carta va ser firmada per 8.000 persones, però la meitat s’han retractat després de les crítiques i la pressió d’alguns col·leccionistes. «Mai he viscut un període més esgarrifós», ha explicat la fotògrafa i activista Nan Goldin a ‘The New York Times’, que ha iniciat un boicot a la publicació.

Michael Eisen, redactor en cap de la revista científica ‘eLife’, també va ser acomiadat la setmana passada per compartir a les xarxes un article del diari satíric ‘The Onion’ titulat ‘Crítiques als moribunds de Gaza per no utilitzar les seves últimes paraules per condemnar Hamàs’. Al seu missatge, el professor de genètica de la Universitat de Berkeley, que és jueu, demanava «més coratge» a les institucions acadèmiques dels EUA.

Repressió internacional

Notícies relacionades

The Cut’ ha informat que tant organitzacions islàmiques com bufets d’advocats laboralistes del país estan rebent un volum «sense precedents» de consultes d’empleats i estudiants que han sigut represaliats, amenaçats o difamats per haver expressat el seu suport a la causa palestina. També hi ha preocupació entre els treballadors jueus, que temen atacs antisemites a l’oficina.

Les represàlies també s’intensifiquen més enllà dels EUA. El fundador de la Web Summit, el més gran congrés tecnològic d’Europa, s’ha vist obligat a dimitir després del boicot llançat per Israel i secundat per gegants com Google, Meta, Intel o Siemens per denunciar que l’Estat hebreu estava cometent «crims de guerra». A Alemanya, el gegant mediàtic Axel Springer ha acomiadat un becari per qüestionar en un xat intern la seva línia editorial, favorable a Israel. A Irlanda, l’empleada de l’empresa tecnològica israeliana Wix també va ser destituïda per denunciar el bombardeig «indiscriminat» de Gaza i descriure l’Estat hebreu com a «terrorista». ‘The Irish Times’ va revelar que la companyia fins i tot animava els empleats a crear contingut per «recolzar la narrativa d’Israel» i «influir en la percepció global» del conflicte.