Drama familiar
Detingut un home armat a l’aeroport d’Hamburg després de 18 hores de segrest amb la seva filla de 4 anys com a ostatge
Les forces de seguretat alemanyes van posar fi al segrest protagonitzat per un home armat a l’aeroport internacional d’Hamburg, que durant més de 18 hores va mantenir segrestada la seva filla de 4 anys a l’automòbil amb què va irrompre en una de les pistes de l’aeròdrom. La policia va informar del final deL segrest cap a les 14.30 de diumenge, quan l’home, de 35 anys i origen turc, es va entregar sense oposar resistència, i la nena no va patir cap mal.
El detonant del segrest va ser una disputa amb la mare per la custòdia de la menor, i el pare pretenia emportar-se-la cap a Turquia. Va entrar al recinte cap a les 20.00 hores de dissabte després de llançar el seu cotxe, un Audi, a gran velocitat contra una de les tanques de seguretat, va disparar diversos trets a l’aire i va llançar diversos objectes incendiaris, que no van causar danys. Es va plantar a continuació amb el seu automòbil al costat d’un aparell de Turkish Airlines, on va seguir durant tota la nit i fins al final del segrest.
Immediatament després d’entrar a la pista va quedar completament tancat el trànsit aeri d’Hamburg enmig d’un gran dispositiu policial. Es partia de la base que l’home, a més d’armes, tenia a sobre algun tipus d’explosius. Les forces de seguretat van mantenir en tot moment la línia de la màxima cautela mentre negociava amb el segrestador. La «màxima prioritat» és la seguretat de la nena, van recalcar fonts policials a través del seu compte a X.
Un equip negociador mixt de la policia, amb suport de psicòlegs, ja va iniciar dissabte a la nit les converses amb el capturador. Es van desenvolupar en turc, d’acord a les instruccions de l’home, mentre es buscava una sortida a la situació. Segons va explicar la portaveu policial Sara Levgrun al canal de televisió informatiu NTV, la policia va tenir almenys un contacte visual amb la nena aquest diumenge. Així mateix va poder escoltar la veu de la menor en una d’aquestes converses, per la qual cosa es partia de la base que es trobava bé. D’acord amb aquest mitjà, l’home havia exigit ja en el seu primer contacte amb els negociadors poder volar a Turquia amb la seva filla.
Bloqueig de l’activitat de l’aeroport internacional
Tot dissabte a la nit i fins al final del segrest no es va enlairar ni va aterrar cap vol a l’aeroport. Les autoritats van advertir a més que només es podria tornar al funcionament normal de l’aeroport quan s’hagi resolt la situació i s’hagi acabat el dispositiu policial. Les autoritats d’Hamburg van considerar que els vols es podrien reiniciar al llarg de diumenge.
Només dissabte a la nit, després d’irrompre l’home amb el seu cotxe a l’aeroport, es van cancel·lar 27 vols des d’Hamburg o cap a Hamburg, amb un total de 3.200 passatgers afectats. Cap al migdia de diumenge, el nombre de cancel·lacions ja pujava a 127. Per a aquest dia hi havia programats un total de 286 vols, amb uns 34.500 passatgers. La majoria d’aquests vols han sigut reprogramats i els seus passatgers ressituats.
Trets a l’aire
Tot va començar ahir a la nit cap a les 20.00 quan l’home va entrar a la pista amb el seu Audi, després de trencar una tanca de seguretat. Va disparar almenys dos trets a l’aire i va llançar dos objectes incendiaris semblants a còctels Molotov que no van produir danys. Presumptament, l’home pretenia abordar un avió de l’aerolínia Turkish Airlines, davant el qual va aturar el seu cotxe. Poc abans, segons informacions policials, la mare de la nena havia acudit a la policia per reportar un possible segrest de la seva filla. Segons la cadena de televisió NTV, la mare es trobava des d’aquest diumenge als voltants de l’aeroport, des d’on va seguir el desenvolupament de les negociacions. Junt amb els negociadors policials hi ha un equip de psicòlegs així mateix en contacte amb el segrestador.
Després de la irrupció del cotxe del segrestador a la pista es van produir algunes escenes de pànic o desconcert entre els passatgers de l’avió de la companyia turca, que van ser desallotjats ordenadament per les forces de seguretat i traslladats a un hotel pròxim, on van passar la nit, segons informa la televisió pública alemanya ARD. També van resultar afectats els passatgers d’altres aparells que tenien programat el seu enlairament cap a les 20.00 hores d’ahir a la nit, alguns dels quals van ser testimonis del que passava a la pista.
La policia ja va avançar llavors que les operacions de vol es mantindran suspeses fins a nou avís. Es va demanar a tots els passatgers i als que preveien anar a recollir-los a l’aeroport que desistissin de fer-ho. Les vies d’accés estan en gran manera bloquejades.
Dubtes sobre la seguretat
El fet que l’home irrompés i arribés fins a la pista d’enlairament de l’aparell dona dubtes sobre les mesures de seguretat de l’aeròdrom. Segons la cadena NTV, l’individu va llançar el seu vehicle a alta velocitat sobre les tanques de protecció i va aconseguir així accedir al recinte. Fins aleshores va haver de passar ja per altres zones teòricament tallades al trànsit, ja que no hi ha una via directa per a vehicles no autoritzats des de la carretera més pròxima fins aquest lloc. Fonts de l’aeroport han assegurat que els dispositius de seguretat són els «adequats» o fins i tot «superiors» als d’altres aeròdroms similars.
Notícies relacionadesDes del Sindicat de la Policia es va alertar que aquestes mesures de seguretat són «obsoletes», en paraules del seu representant Andreas Rosskopf, a la televisió pública ARD. Les amenaces sobre la seguretat nacional són «creixents», va recordar aquesta font, i procedeixen des de diferents àmbits: tant assumptes privats, com activisme climàtic o fins i tot terrorisme.
Fa uns mesos, un grup d’activistes mediambientals del moviment «Última generació» van aconseguir paralitzar durant hores l’activitat de l’aeroport, al immobilitzar-se sobre l’asfalt d’una de les seves pistes. Havien accedit així mateix al recinte a través d’una de les tanques de seguretat. Situacions semblants s’han viscut en els últims mesos en altres aeroports alemanys, com Düsseldorf, Munic i Berlín, protagonitzades per petits grups d’activistes. El d’Hamburg, que porta el nom de l’excanceller alemany Helmut Schmidt, és el cinquè aeroport del país, amb un volum d’11,1 milions de passatgers, segons xifres del 2022.
| ÚLTIMA HORA: Franctirador de les Forces Especials vist fora de l’aeroport d’Hamburg a Alemanya, on s’està produint una situació d’ostatges després que un home irrompés en la pista amb el seu automòbil. La policia diu que també es veu a un nen en el... pic.twitter.com/HUI6Irx50t
— Alerta Mundial (@AlertaMundial2) November 4, 2023
The Armed man has barricaded himself with the children on the apron at #Hamburg #Airport. Sources pending verification say, the children belonged to him and his wife had called the security officials about his movement to airport.#crisis https://t.co/L2rJyWjxOC pic.twitter.com/3mr7STjDEH
— FL360aero (@fl360aero) 4 de noviembre de 2023
🇩🇪 | URGENTE: La esposa de un hombre que se atrincheró en un auto en el aeropuerto logró advertir vía telefónica a la policía sobre el secuestro de los niños. Los informes preliminares indican que el hombre está armado y disparó varias veces. #Alemania pic.twitter.com/au0RvUYKt5
— Alerta Mundial (@AlertaMundial2) 4 de noviembre de 2023
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim