Claus
¿Per què ha dimitit António Costa a Portugal? Els negocis que estan sota sospita
Unes concessions per a l’explotació de liti en unes mines de Portugal i projectes relacionats amb l’hidrogen verd per crear energia neta van fer caure aquest dimarts el primer ministre de Portugal, António Costa, que s’ha vist implicat en un cas de corrupció i de tràfic d’influències.
L’origen de les indagacions
La Fiscalia de Portugal va informar aquest dimarts que s’han produït més de 40 registres i que aquesta investigació se centra en les concessions d’explotació de liti a les mines de Romano i Barroso, al nord del país, a més d’un projecte d’una central de producció d’energia a partir d’hidrogen i un altre per a la construcció d’un centre de dades, tots dos a Sines. La revista ‘Sábado’ va revelar al seu dia que aquest cas es va obrir després d’una denúncia anònima el 2019 que apuntava que el Govern portuguès havia afavorit empreses portugueses que integraven un consorci per construir a Sines un projecte industrial d’hidrogen verd.
Escoltes, hidrogen verd i tracte de favor
El gener del 2021, una informació del setmanari ‘Expresso’ recollia que el Ministeri Públic considerava sospitosa una escolta al llavors ministre d’Ambient portuguès, João Matos Fernandes, en la qual conversava amb Costa, en unes indagacions sobre possibles irregularitats en el negoci de l’hidrogen verd. Segons aquest mitjà, el Tribunal Suprem de Justícia va admetre en aquell moment incloure la gravació en la investigació sobre un suposat tracte de favor del Govern de Costa a empreses lusitanes en l’àmbit de l’hidrogen verd. En aquesta conversa no es van trobar indicis de delicte i, en aquesta, Costa i Matos Fernandes parlaven sobre les negociacions en curs per definir la localització d’un projecte d’hidrogen verd, una refineria de liti, els possibles interessats en el negoci i la possibilitat d’una col·laboració amb Espanya.
Les empreses esquitxades
Entre aquestes companyies suposadament afavorits estaven Energías de Portugal (EDP), la petrolera Galp i REN, que juntament amb la lusitana Martifer i la danesa Vestas van anunciar que s’havien unit en un consorci per estudiar la creació d’un clúster industrial, per produir hidrogen verd a Sines. La Fiscalia sospita ara de tràfic d’influències i de corrupció en els projectes que hi havia a Sines, una planta d’hidrogen verd i un centre de dades, conegut com a H2Sines, per desenvolupar un gigawatt de potència de producció d’hidrogen, que serviria com a combustible per a una refineria de Galp i altres instal·lacions, a més de generar excedent per a exportació.
Una adjudicació de liti sospitosa
En el cas del liti, està sota el focus dels investigadors una concessió a la firma Lusorecursos de l’exploració d’aquest mineral a la zona de Montalegre. Segons el diari ‘Expresso’, la causa es remunta també al 2019 quan João Galamba, llavors secretari d’Energia i actual ministre d’Infraestructures, va concedir Lusorecursos Portugal Lithium autorització per portar a terme l’exploració de liti. La cadena de televisió CNN Portugal ha assegurat que aquest projecte, valorat en 380 milions d’euros, va ser concedit a Lusorecursos per un termini de 50 anys. Segons la llei, perquè una empresa pugui guanyar un concurs d’exploració per 50 anys s’ha d’haver realitzat primer amb la prospecció, cosa que no va passar amb Lusorecursos, que va aixecar sospites que s’havia produït presumpta corrupció.
El paper de Costa
Encara no se sap bé quin és l’abast de la presumpta implicació d’António Costa en aquests projectes, tot i que la Fiscalia portuguesa afirma que diversos sospitosos van parlar al seu dia de «desbloquejar procediments». De moment, el ministeri públic ha emès ordres de detenció contra el cap de gabinet del primer ministre, l’alcalde de Sines i dos dels seus administradors en la societat ‘Start Campus’ i contra un advocat, que seran presentats davant la justícia per ser interrogats. També han sigut declarats ‘argüits’ (sospitosos formals, una figura prèvia a l’acusació) Galamba i el president del Consell Directiu de l’Agència Portuguesa de l’Ambient.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034