Imatges sensibles

Vídeo | Un home mata a trets dos manifestants en una protesta contra una mina a Panamà

4
Es llegeix en minuts
France Presse

Un home va matar a trets aquest dimarts dos manifestants que participaven en el bloqueig d’una ruta en una localitat ubicada 80 km a l’oest de Ciutat de Panamà, en la tercera setmana de protestes contra una companyia minera canadenca.

Aquestes són les primeres víctimes fatals que deixen les protestes iniciades el 20 d’octubre contra el contracte entre el Govern i la companyia First Quantum Minerals (FQM), que opera la mina de coure a cel obert més gran d’Amèrica Central al Carib panameny.

«La Policia Nacional agafa un adult gran presumptament vinculat a un fet en què dues persones perden la vida registrat al districte de Chame», va dir la institució a X, abans Twitter.

En les xarxes socials van circular vídeos en què es veu un home que va baixar d’un vehicle retingut en el bloqueig i va disparar contra un manifestant en un punt de la carretera Interamericana, que uneix Panamà amb la resta de Centreamèrica.

La policia va publicar també una foto en què el detingut, amb ulleres de llarga vista i camisa gris, identificat com a Kenneth Darlington, de 77 anys, apareix assegut i emmanillat d’una mà a un tub, aparentment dins d’una caserna o camió policial.

Els manifestants morts van ser identificats com a Iván Rodríguez, de 62 anys, i Abdiel Díaz, d’edat no precisada.

La reacció del president

Díaz va morir al lloc dels fets, i Rodríguez, en un hospital.

«Van ser impactats per projectil d’arma de foc, pel senyor [..], amb una arma de foc tipus pistola, al moment en què es va donar una discussió amb els manifestants que mantenien la via tancada», va afegir la policia.

La fiscalia va dir que va iniciar «investigacions per delicte contra la vida i integritat personal en perjudici de dues persones que es trobaven en un tancament de vies».

El president panameny, Laurentino Cortizo, va expressar les seves condolences «a les famílies dels dos ciutadans que van perdre la vida en un incident registrat aquest dimarts en un sector de Panamà Oest».

«Es tracta d’un fet que no té cabuda en una societat cridada a ser solidària com la nostra», va afegir el mandatari a la xarxa X, mentre diverses marxes van ser convocades per a avui dimecres contra la mina i en memòria de les dues víctimes.

Dimarts a la nit hi havia petites protestes a La Chorrera, a prop de la capital, i a Penonomé, a l’oest del país.

Manifestants dividits

Diverses avingudes de la capital van ser tancades aquest dimarts per petits grups de manifestants, mentre es mantenen bloquejats des de fa dies diversos trams de la ruta Interamericana, fet que afecta el transport d’aliments, medicaments i combustibles.

Per calmar el malestar ciutadà, el Congrés de Panamà va aprovar la setmana passada una moratòria de la mineria metàl·lica i va acordar deixar en mans del Tribunal Suprem de Justícia la decisió sobre el polèmic contracte amb FQM, que permet l’operació per 40 anys de la mina.

Els ambientalistes van quedar satisfets amb la decisió del Congrés, ja que consideren que, en comptes que el contracte sigui anul·lat per llei, ha de ser el Tribunal el que el declari inconstitucional per donar al país arguments de defensa davant una futura demanda multimilionària de la companyia.

Però el poderós sindicat de la construcció, Suntracs, gremis de mestres i altres organitzacions insisteixen que el contracte ha de ser anul·lat per llei, i per això van continuar les protestes i els bloquejos de rutes.

Contracte polèmic

Les protestes van esclatar el dia en què el Congrés va aprovar la llei del contracte que van firmar a l’agost el Govern de Cortizo i la minera.

Aquest contracte substituïa l’original firmat el 1997, que el Tribunal Suprem va declarar inconstitucional perquè la concessió es va donar sense licitació, sense consultar a la població i sota condicions altament desfavorables per a l’Estat panameny.

El Govern va defensar la firma del nou contracte argumentant que suposarà aportacions mínimes anuals de la minera a l’Estat per 375 milions de dòlars, deu vegades més que la suma de l’acord inicial.

Notícies relacionades

Les autoritats adverteixen que el tancament de la mina farà perdre 8.000 llocs de treball directes i 40.000 d’indirectes, i assestarà un dur cop a l’economia, en moments en què el Canal de Panamà va haver de reduir el trànsit de vaixells per la sequera.

La minera, que ha invertit més de 10.000 milions de dòlars a Panamà, assegura que aporta el 5% del PIB a la seva economia. Des del febrer del 2019, produeix unes 300.000 tones de concentrat de coure a l’any, que representen el 75% de les exportacions.

Temes:

Panamà