Conflicte del Pròxim Orient

Les tropes israelianes combaten en Ciutat de Gaza amb la intenció d’arribar a l’hospital Al-Shifa

Les tropes israelianes combaten en Ciutat de Gaza amb la intenció d’arribar a l’hospital Al-Shifa

AP / Mohammed Dahman

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Després d’haver partit pràcticament en dos la Franja de Gaza, les tropes israelianes combaten al centre de la capital amb la intenció d’arribar fins a l’hospital Al-Shifa, segons confirma la premsa hebrea. El principal centre sanitari de l’enclavament està completament saturat amb desenes de milers de desplaçats que s’amunteguen als passadissos, a l’aparcament i a les petites zones verdes que l’envolten. No sembla que hagi de servir de res perquè Israel repeteix des de fa anys que al subsol hi hauria el quarter general de Hamàs. Conscients que a la capital queden infinitat de civils, la Casa Blanca ha anunciat un acord amb Israel per frenar durant quatre hores al dia el foc incessant a certes zones perquè els famolencs gazatins puguin fugir. N’han dit «pauses humanitàries».  

Amb la complicitat de tot el món occidental, que ni tan sols ha cridat a consulta cap dels seus ambaixadors a Israel, més d’un milió i mig de civils han sigut expulsats de casa seva pels bombardejos massius que estan fent de Gaza un nou Stalingrad. Columnes de civils a peu segueixen fugint cap al sud amb els seus fills en braços, sense gairebé menjar ni aigua ni un lloc segur on instal·lar-se. D’acord amb l’Oficina d’Afers Humanitaris de l’ONU, dels més de 10.500 morts comptabilitzats fins avui (n’hi ha molts més sota la runa) 3.650 van ser expulsats de tota la regió al sud de Wadi Gaza, el riu sec que Israel ha establert com a frontera entre la destrucció total i l’àrea suposadament segura per als evacuats. D’aquest total, més de 4.300 són nens i 2.800 dones. En el bàndol israelià han mort prop de 1.440 persones, la majoria també civils. 

Les imatges de l’èxode de gazatins en mostren molts amb banderes blanques o les mans aixecades, molt semblant a com els seus avis van haver de fugir per no tornar mai més durant la Nakba de 1948. Quan la fúria es va aturar al cap d’un any, més de 600 pobles palestins havien desaparegut completament. Paral·lelament, la gana es comença a notar de forma considerable, després que els atacs s’hagin acarnissat també amb les zones agrícoles, els magatzems de gra i la flota pesquera, segons Euro-Med Monitor, una organització amb seu a Suïssa. Des que va començar l’assalt, desencadenat aquest cop per la massacre de Hamàs, Israel només ha permès l’entrada de 600 camions amb ajuda humanitària, 100 més dels que entraven en només un dia abans de l’enfrontament. En altres imatges sense precedents a Gaza, núvols de civils desesperats i famolencs miraven d’obrir-se pas davant una estació de distribució de menjar.

Missatge de socors al món

L’Exèrcit israelià ha assegurat que les seves forces ja operen al «barri militar» de Ciutat de Gaza, el nom que ha posat als voltants de l’Al-Shifa, encaixonat entre blocs de vivendes residencials. Els seus portaveus afirmen que en aquesta tramac urbana es trobarien els centres de la intel·ligència i les activitats operatives de Hamàs, que continua sense perdre cap dels seus líders més coneguts. Ni polítics ni militars. En els combats a la zona hauria matat mig centenar de «terroristes» i neutralitzat «fàbriques i magatzems d’armes, centres de comandament» i túnels de les faccions armades. «Aquesta és una prova més de com l’organització terrorista utilitza cínicament els residents de la Franja com escuts humans per a les seves activitats assassines», va afegir l’Exèrcit. 

En la narrativa oficial israeliana qualsevol lloc de Gaza és una base terrorista. De fet, dos hospitals han sigut atacats aquest dijous, on no només hi ha pacients sinó desenes de milers de desplaçats. A l’hospital Indonesi hi hauria hagut «diversos ferits». Pitjor és la situació a l’hospital matern d’Al-Nasr. El seu director va enviar un «missatge de socors» al món després d’informar que un míssil va impactar contra la porta del perímetre i un altre contra un dels pavellons de l’hospital. «La unitat de cures intensives i les incubadores dels nounats estan sense electricitat. És igual a tot l’hospital menys a les unitats de cures intensives, on soc ara. Estic atenent vuit pacients. Si ens quedem sense electricitat, moriran amb tota seguretat», va dir Mustafa al-Kahlut. 

Negociacions a Qatar

Notícies relacionades

Al-Kahlut va afegir que «qualsevol ambulància que s’acosta a l’hospital és atacada per l’aviació israeliana». Similar és la situació a l’Al-Shifa, el gran objectiu de les tropes israelianes. Un dels seus cirurgians ha explicat a Al-Jazeera que bona part de l’hospital està a les fosques i els metges treballen amb la llum dels mòbils. Sense coses tan bàsiques com compreses estèrils, estan fent servir sucre i vinagre per a les ferides. Davant l’allau de morts, el col·lapse del sistema sanitari, la falta d’aigua potable i la destrucció dels sistemes de sanejament, l’Organització Mundial de la Salut ha advertit del risc d’una «ràpida propagació de malalties infeccioses».

Els caps de la CIA i el Mossad són a Qatar negociant un possible acord per a un intercanvi de presoners, tot i que el president de l’Estat jueu, Isaac Herzog, no va trigar a rebaixar les expectatives. El que sí que s’ha sabut és que, a principis de la guerra, Benjamin Netanyahu va rebutjar un alto el foc de cinc dies a canvi de l’alliberament d’alguns presoners, segons publica ‘The Guardian’ citant diverses fonts coneixedores de les negociacions. Prop de 240 persones, entre les quals hi ha israelians i estrangers, segueixen en poder de Hamàs a Gaza.