L’Iran demana armar els palestins si continuen els atacs israelians contra Gaza

AGENCIA DE PRENSA SAUDÍ / DPA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de l’Iran, Ebrahim Raisi, va instar aquest dissabte els països musulmans a armar els palestins si continuen els atacs israelians contra Gaza. Raisi va fer aquesta crida durant el discurs que va pronunciar en la cimera àrab-islàmica que se celebra a Riad amb la participació de desenes de caps d’Estat àrabs i de països de majoria musulmana.

Segons el president iranià, els bombardejos de l’Exèrcit hebreu contra la Franja són «el crim més gran que s’ha vist en la història», per la qual cosa va reclamar actuar també contra l’economia israeliana. «El comerç i la cooperació amb el règim sionista s’han de paralitzar i s’han d’embargar els productes israelians», va dir mentre va qualificar de «vergonya» que alguns països islàmics proporcionin petroli a Israel.

En el primer viatge d’un mandatari de l’Iran a l’Aràbia Saudita en set anys, resultat de la normalització de les relacions entre els dos països, Raisi es va unir a altres líders musulmans en la petició d’un alto el foc i que es permeti l’entrada d’ajuda humanitària a la Franja de Gaza, mentre va exigir la sortida de les forces israelianes de l’enclavament, que siguin qualificades com a «terroristes» i que els «criminals de guerra» siguin jutjats en tribunals internacionals.

Com a «solució sostenible» al conflicte israelianopalestí, el president iranià va proposar l’establiment d’un Estat palestí «des del riu (Jordà) fins al mar». I una vegada més va mostrar el seu suport als palestins que lluiten contra els israelians, que va qualificar d’«un moviment d’alliberament». «Besem la mà i el braç de l’heroic Hamàs i saludem la voluntat fèrria del resistent poble de Gaza», va dir el president de l’Iran, país enemic acèrrim d’Israel i que va celebrar l’atac sense precedents dels seus aliats del 7 d’octubre, en el qual van morir 1.200 israelians.

«Doble moral» d’Occident

Durant el mateix fòrum, es van succeir les condemnes a Israel i també a Occident per la seva tebiesa amb el Govern de Benjamin Netanyahu per una guerra que ja dura cinc setmanes i que suma més d’11.000 palestins morts. Com la de l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani, que va denunciar que els bombardejos israelians contra hospitals i refugis a Gaza «ja no impacten en els països occidentals, malgrat erigir-se, va remarcar, en «defensors dels drets humans».

L’amfitrió de la trobada, el príncep hereu i primer ministre saudita, Mohammed bin Salman, va coincidir amb Raisi a destacar que l’única manera d’aturar l’actual guerra i aconseguir la pau al Pròxim Orient és mitjançant «l’establiment d’un Estat palestí» independent. Igualment, Bin Salman va carregar contra la «doble moral» de la comunitat internacional occidental davant l’ofensiva israeliana.

Al seu torn, el president palestí, Mahmud Abbas, va acusar els EUA de ser «el responsable de l’absència d’una solució política» a l’ocupació israeliana dels territoris palestins i va afirmar que «ha d’assumir la seva responsabilitat per establir la pau» a la regió. Abbas, que malgrat la seva falta de popularitat s’ha mantingut com a principal interlocutor dels palestins davant la comunitat internacional, va insistir a denunciar que Israel està cometent «un genocidi sense precedents».

L’ONU, per boca del comissari general de l’Agència per als Refugiats Palestins (UNRWA), Philippe Lazzarini, va demanar als països àrabs i musulmans que utilitzin la seva «influència» amb Hamàs i Israel per aconseguir una treva humanitària a Gaza, així com més pressió per garantir el flux continu de l’ajuda humanitària, que arriba a comptagotes pels procediments de «logística i verificació dels camions per Israel».

Pressió diplomàtica

La cimera àrab-musulmana va coincidir amb la intensificació de les crides a la contenció d’Israel, incloses les del seu aliat més estret, els Estats Units, en les últimes hores davant els cruents combats al voltant dels hospitals gazatís.

Davant el Consell de Seguretat de l’ONU, el director de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va demanar aquest divendres de nou un alto el foc i va alertar que el sistema sanitari de Gaza està «de genolls». «La situació al terreny és impossible de descriure: passadissos d’hospitals plens de ferits, malalts i moribunds, dipòsits de cadàvers desbordats, operacions sense anestèsia, desenes de milers de persones refugiades als hospitals», va afirmar.

El president francès, Emmanuel Macron, va exhortar Israel a protegir «tots els civils que no tenen res a veure amb els terroristes». «De facto, avui els civils estan sent bombardejats. Aquests nadons, aquestes dones, aquests avis són bombardejats i assassinats. Això no té raó ni legitimitat. Per tant, instem Israel que cessi», va dir Macron en una entrevista amb la BBC.

Notícies relacionades

I el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va admetre que queda «encara molt per fer» per protegir els civils a Gaza. «Massa palestins han sigut assassinats, massa han patit aquestes últimes setmanes», va dir durant una visita a l’Índia.

En resposta a aquestes manifestacions, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va replicar que els líders mundials haurien d’estar condemnant Hamàs i no Israel. «Aquests crims que Hamàs està cometent avui a Gaza seran comesos demà a París, Nova York i en qualsevol altre punt del món» va dir, abans d’acusar els islamistes d’utilitzar la població «com a escuts humans».