Guerra al Pròxim Orient

Biden defensa l’operació militar d’Israel a l’Hospital Al-Shifa

Israel irromp a l’hospital més gran de Gaza

El president dels EUA suggereix que és imminent un acord per a l’alliberament d’ostatges

Biden defensa l’operació militar d’Israel a l’Hospital Al-Shifa

Reuters

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’aliança del president dels Estats Units, Joe Biden, amb Israel es manté inamovible i el mandatari ha defensat amb vehemència en una roda de premsa després de la seva trobada amb Xi Jinping aquest dimecres l’operació militar en la qual els israelians han entrat a l’Hospital Al-Shifa, el més gran de la Franja de Gaza, una acció que ha generat crítiques internacionals.

Tot i que les acusacions israelianes que Hamàs estigués utilitzant l’hospital com a caserna d’operacions han plantejat dubtes, Biden els ha donat plena validesa, assegurant que sota l’hospital hi havia aquestes casernes, municions i un altre material. Ha assegurat que això constitueix un «crim de guerra en primer lloc» i ha dit que té «sospites» que passa el mateix «en altres hospitals».

Biden també ha declarat que els EUA van parlar amb Israel de «la necessitat de ser extremadament acurats», però ha defensat que l’operació és diferent de «bombardejos massius i indiscriminats» i ha assegurat que Israel va prendre precaucions per limitar víctimes civils en la incursió.

«Hamàs ha dit públicament que planegen atacar Israel una altra vegada, com van fer abans», ha dit Biden, que a l’esmentar atrocitats comeses el 7 d’octubre hi ha inclòs la menció a una de no confirmada: la de «nens decapitats». «La idea que pararan i no fer res és realista», ha assegurat també el mandatari. Aquest ha utilitzat un to molt més contundent que el que comença a prodigar-se entre alts càrrecs de la seva Administració, que posen més èmfasi en la necessitat de reduir víctimes civils i pal·liar la crisi humanitària. I les seves paraules han arribat hores després que els EUA s’abstinguessin en una votació del Consell de Seguretat de l’ONU i permetessin així que tirés endavant una resolució que crida a «pauses humanitàries prolongades» i a l’establiment de corredors per a l’entrega d’ajuda.

Els dos estats i un possible pacte d’ostatges

Al ser preguntat per aquesta crisi humanitària i pels més d’11.000 morts a Palestina i sobre si es posa algun límit respecte a quant temps podrà continuar donant suport a Israel, Biden ha respost que no sap quant temps pot allargar-se el conflicte però ha opinat que «no acabarà fins que hi hagi una solució de dos estats». «Els he deixat clar als israelians que crec que és un gran error que pensin que ocuparan Gaza i mantenir Gaza, no crec que això funcioni», ha assegurat també.

Notícies relacionades

El mandatari ha suggerit que és imminent un acord per a l’alliberament d’ostatges. Les seves paraules dient que ha estat negociant amb Qatar i que Israel farà una «pausa» apuntalen informacions que suggereixen que Hamàs hauria acordat alliberar almenys 50 dones i nens a canvi d’una interrupció d’entre tres i cinc dies dels atacs, més ajuda humanitària per a Gaza i l’alliberament de dones i nens que són a la presó israelians.

Davant la incomoditat evident per les seves declaracions del seu secretari d’Estat, Antony Blinken, present a la roda de premsa, Biden ha fet marxa enrere, ha dit que no volia entrar en detalls i ha acabat només dient que està «moderadament confiat» que es produirà l’alliberament