Crisi política
¿Per què afloren els dubtes sobre el cas que va provocar la dimissió d’António Costa a Portugal?
¿S’està desinflant el cas de corrupció que va provocar, la setmana passada, la dimissió del primer ministre de Portugal, António Costa? És la pregunta que es fan cada vegada més mitjans i ciutadans del país veí després que hagin sortit a la llum alguns errors en la investigació de la fiscalia i que el jutge d’instrucció hagi decidit esmenar la plana al ministeri públic i decretar la posada en llibertat dels cinc detinguts, així com rebaixar l’acusació al deixar-ne fora els delictes de corrupció i prevaricació. No obstant, la investigació per les adjudicacions de projectes d’extracció de liti, de producció d’hidrogen verd i per construir un centre de dades a la localitat de Sines continua oberta, per la qual cosa el cas pot fer noves batzegades. A continuació, algunes claus que expliquen el desconcert actual:
Operació Influencer
El 7 de novembre, l’operació Influencer va provocar un fort terratrèmol polític quan va sortir a la llum que la policia havia entrat a la residència oficial de Costa i en altres dependències del Govern, i que estava investigant el seu cap de Gabinet, Vítor Escária, i el seu padrí de casament, el consultor Diogo Lacerda Machado. Van resultar detinguts aquests dos investigats junt amb l’alcalde de Sines i dos administradors de l’empresa impulsora del centre de dades, Smart Campus. Unes hores més tard, el primer ministre lusità va presentar la seva dimissió tot i que va defensar no haver comès cap delicte. A aquesta sacsejada s’hi va sumar el cap de setmana la revelació d’un greu error de la fiscalia, que es va equivocar al transcriure una de les escoltes i va confondre el cap de l’Executiu amb el ministre d’Economia, que comparteix el mateix nom i primer cognom: António Costa Silva. Segons el ministeri públic, en aquesta conversa s’esmentava el primer ministre, quan era del titular d’Economia de qui parlaven els investigats.
Dilluns, el jutge d’instrucció, Nuno Dias, va decidir deixar lliures els cinc detinguts en l’operació policial i va considerar que els fets que relatava la fiscalia al seu escrit no demostraven l’existència dels delictes de corrupció activa o passiva ni de prevaricació en cap cas ja que no s’aportaven indicis d’una «contraprestació per una conducta concreta». Va mantenir els delictes menors de tràfic d’influències i suborn.
La fiscalia, sota la lupa
Les revelacions sobre els errors i inconsistències de la investigació del ministeri públic han fet sembrar els dubtes al país sobre la feina dels fiscals i sorgeix la pregunta de si el primer ministre va arribar a dimitir per res. Alguns experts també assenyalen precipitació a l’hora d’«interpretar les escoltes», com explica a l’agència Efe l’advocat Pedro Falcao, mentre apunta que cal esperar perquè poden sorgir noves proves. De fet, aquesta setmana s’ha conegut que Costa i el consultor Lacerda Machado, contractat per Smart Campus, van dinar a l’abril i en l’àpat van abordar els problemes de vivenda que podrien sorgir a Sines quan estigués en marxa el centre de dades, en el qual s’espera que treballin 4.500 persones.
En els més de 40 registres que es van realitzar durant l’operació policial, els investigadors es van apoderar de documentació que encara s’ha d’analitzar, i per això no es pot descartar que es trobin nous indicis que apuntalin els delictes de corrupció descartats pel jutge.
Les sospites sobre Costa
L’acusació sobre Costa és un misteri. Al seu escrit, la fiscalia es va limitar a informar que diversos sospitosos havien parlat de la seva suposada implicació en el cas per «desbloquejar procediments» i que el Tribunal Suprem havia obert una investigació independent de la qual no ha transcendit res.
El que sí que se sap és que el socialista va decidir fer un pas enrere i que, segons les seves pròpies paraules, probablement no tornarà a exercir cap càrrec públic. De fet, el partit està buscant recanvi de cara a les eleccions avançades fixades per al 10 de març pel president, Marcelo Rebelo de Sousa.
Costa va demanar el cap de setmana «disculpes» als portuguesos i va assegurar sentir-se «avergonyit» i «traït» pel seu cap de Gabinet, a qui li van trobar 75.000 euros en sobres amagats en caixes de vi i entre llibres al seu despatx.
La confiança en les institucions, tocada
Independentment del resultat, el procés en marxa ja ha provocat un greu perjudici i ha tingut un impacte negatiu en l’opinió pública. «Aquest cas clarament agreuja la falta de confiança en les institucions perquè estem parlant no només del Govern sinó també del poder judicial, amb diverses incongruències en la investigació», ha assenyalat a Efe la politòloga Isabel David.
Notícies relacionadesAltres experts, com l’advocat Falcao, destaquen que la fiscalia hauria d’haver sigut «més cautelosa» tenint en compte que el cas afectava persones pròximes al primer ministre i la rellevància que tindria, com així ha sigut, en la vida política nacional.
Referent a això, ha intervingut aquest dijous el president del Parlament lusità, Augusto Santos Silva, que ha advertit del risc que la fiscalia «determini el temps dels mandats polítics». Segons el seu parer, la decisió de Rebelo de Sousa de dissoldre la cambra i convocar eleccions és legítima, però «no és necessària» quan hi ha «una majoria parlamentària cohesionada i estable». En els comicis del 2022, els socialistes van aconseguir una històrica majoria absoluta.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034