Guerra al Pròxim Orient

Assi Azar, presentador estrella de la tele israeliana: «No havia sentit mai tant dolor sense haver perdut ningú»

Assi Azar, presentador estrella de la tele israeliana: «No havia sentit mai tant dolor sense haver perdut ningú»

Elisenda Pons

4
Es llegeix en minuts
Begoña González

Assi Azar i Albert Escolà es troben a Espanya visitant la família. El presentador estrella de la televisió israeliana i el seu marit feia temps que preparaven el viatge junt amb la seva filla per visitar la família de l’Albert, però es van veure obligats a posposar-lo després de l’atac de Hamàs del 7 d’octubre. «Els israelians no fugen del seu país quan arriben temps difícils, al revés, la majoria dels que es troben fora tornen per donar suport als seus conciutadans, per unir-se a l’Exèrcit», afirma l’Assi. Molt conegut a les xarxes socials, va ser la cara visible de la gala d’Eurovisió a Israel i ha conduït les versions nacionals de programes com Gran Hermano, però la seva vida, com la de molts dels seus compatriotes, ha canviat radicalment des de fa poc més d’un mes. 

«Abans de l’atac de Hamàs, teníem altres problemes. La gent sortia al carrer per defensar la democràcia i protestar contra la reforma del poder judicial de Netanyahu», assegura. El 7 d’octubre tots aquests problemes van quedar enrere. «Al principi vam pensar que estàvem lluitant units contra el terrorisme, però també estem lluitant per defensar el nostre nom davant Europa i els Estats Units». «Veure la manera en què des de l’estranger s’aborda el que està passant és esquinçador. L’antisemitisme creix i és molt trist», afegeix l’Assi, emocionat. Segons el presentador, les xarxes socials han propiciat la polarització. «Els israelians ara mateix viuen una espècie de doble trauma nacional. Estan vivint l’horror del dol i alhora, pateixen veient com la resta del món no els recolza», afirma el seu marit, Albert.

«Actualment, els extrems són els que donen més clics. Però ser moderat també és vàlid. No fa falta estar a favor o en contra. Nosaltres també tenim empatia pel poble de Gaza, però sabem que l’Estat d’Israel s’ha de defensar d’aquest grup terrorista que té sotmesa la població palestina des de fa dècades», afegeix Albert. 

Desconeixement de Hamàs

El dolor s’ha convertit en una cosa habitual per a ells. «És normal sentir tristesa veient el que està passant a Gaza. Jo també sento aquesta tristesa, però no entenc que alhora hi hagi gent arrencant els pòsters dels nostres ciutadans segrestats. El d’Abigail, per exemple, una nena de tres anys la família dels quals va ser assassinada davant seu i es troba ara mateix sola a Gaza», afirma l’Assi. «Ser israelià ara mateix és molt complicat. No havia sentit mai tant dolor sense haver perdut ningú. No havia estat mai tan afectat tenint tota la meva família sana i estàlvia», resumeix. 

Tots dos defensen que la falta de coneixement sobre Hamàs és part del problema. «Em preocupa veure com defensar una Palestina lliure sembla queimplica estar en contra d’Israel. ¿Qui controla Gaza en aquest moment? ¿Israel o Hamàs? ¿Qui és el que no deixa que la gent surti de Gaza? ¿Som nosaltres o és Hamàs qui els dispara si intenten escapar? ¿Som nosaltres els que ens amagarem sota els hospitals? Israel ha donat molts diners al llarg dels anys als palestins i Hamàs els ha fet servir en armes, túnels i munició, no en escoles, hospitals ni infraestructures. Els líders de Hamàs estan asseguts rient-se d’Europa ara mateix», afirma l’Assi. 

Comunitat LGTBI a Israel

Notícies relacionades

L’Assi i l’Albert fa 11 anys que estan casats legalment a Israel i tenen una filla de poc més de dos anys. Tots dos són membres activistes de la comunitat LGTBI israeliana i es posen les mans al cap quan veuen que des d’associacions similars es defensa una Palestina lliure. «En tot cas hauria de ser una Palestina Lliure de Hamàs», afirma l’Assi. «Em crida molt l’atenció veure grups LGTBI defensar una Palestina lliure. No són conscients que allà els haurien penjat al carrer només per ser el que són», afirma commocionat. «Israel és l’únic país de la regió que té un balanç entre democràcia i religió i celebra la comunitat LGTBI. Molta gent no és conscient de quants membres de la comunitat homosexual palestina han sigut salvats d’una mort segura per Israel», conclou aquest presentador de televisió. «Ho continuarem fent, és la màgia del nostre país. La vida és per damunt de tot a Israel», assegura Albert. «Quan tot acabi, continuarem estant tristos. El que ens ha passat ens ha canviat per sempre. Això ens farà millors com a persones i com a nació. Un dels superpoders dels jueus i els israelians és aixecar-se una vegada i una altra després de caure», conclou l’Assi. 

«La majoria dels israelians somien viure en pau, sense necessitat d’anar a l’Exèrcit. Però perquè hi hagi pau, s’ha de guanyar aquesta guerra i destruir Hamàs, que és una organització terrorista l’única finalitat de la qual és acabar amb Israel. A mi m’agradaria preguntar als catalans: ¿Què esperaries que fes el teu Govern si un matí els terroristes entressin a casa teva, matessin la teva dona, els teus pares i segrestessin la teva germana? En aquesta guerra amb Hamàs no estem tenint alternativa. Perquè la seva única manera de sobreviure és amagar-se entre els civils», reflexiona el presentador.