Guerra al Pròxim Orient
Espanya es coordina a Madrid amb països de la UE per a un eventual reconeixement de l’Estat de Palestina
Els ministres d’Exteriors dels països mediterranis (Med-9) s’han reunit aquest dimecres per tractar la guerra de Gaza
Espanya es prepara per a un eventual futur reconeixement de l’Estat de Palestina, una cosa que han fet ja 10 dels 27 països de la Unió Europea i 139 dels 193 membres de les Nacions Unides. El president del Govern, Pedro Sánchez, ho va prometre ja el 2015, però fins ara no ha fet el pas. En el discurs d’investidura de la setmana passada, ho va tornar a prometre. Però no vol fer-ho sol, sinó de manera coordinada amb altres socis europeus.
En aquest context, José Manuel Albares ha parlat aquest dimecres a Madrid amb homòlegs de la UE sobre la possibilitat del reconeixement, segons ha explicat el ministre d’Exteriors després d’una reunió dels països del sud d’Europa (Med-9) a Madrid aquest dimecres. El Med-9 està format per Espanya, Portugal, França, Itàlia, Grècia, Malta, Xipre, Eslovènia i Croàcia.
«El reconeixement de l’Estat palestí és un dels temes que hem tractat», ha dit el cap de la diplomàcia espanyola. «I entorn de la taula hi ha hagut consens sobre que el que havíem de fer aquells que, com Espanya, clarament apostem per aquest reconeixement […] és concertar-nos, parlar, i fer-ho d’una manera que sigui intel·ligent, que afavoreixi aquesta pau i estabilitat a l’Orient Mitjà».
Albares ha assegurat que Espanya té clar que «aposta per aquest reconeixement», perquè «és just per als palestins, i perquè garanteix l’estabilitat de l’Orient Mitjà i és la millor manera de garantir també la seguretat per a l’Estat d’Israel, que aquesta sigui l’última vegada que veiem una violència d’aquest tipus».
Països favorables al reconeixement de Palestina
Diversos països de la UE estan no obstant molt lluny de la idea de reconèixer Palestina com a Estat, especialment Alemanya, que considera «raó d’Estat» l’existència i seguretat de l’Estat d’Israel i és el principal aliat de l’estat hebreu a Europa.
Però això no és un impediment perquè Espanya faci el pas i reconegui l’Estat palestí, expliquen a la Moncloa. La clau és fer-ho, diuen, en el moment oportú, de manera que ajudi a solucionar el conflicte i no es quedi en un simple gest de suport.
En una proposició no de llei aprovada al Parlament espanyol el 2014 s’instava el Govern a reconèixer Palestina com a Estat, i s’assenyalava que aquest reconeixement havia de ser conseqüència d’un procés negociador entre israelians i palestins i promogut de manera coordinada amb la UE.
Cimera de pau per a Israel i Palestina
Albares ha insistit davant els ministres o secretaris d’Estat presents en la reunió del Med-9 en la conveniència de començar a obtenir suports per celebrar una cimera de pau per a Israel i Palestina.
Es tracta d’una idea espanyola, segons insisteixen tant a la Moncloa i al palau de Santa Cruz, a la qual ja s’han afegit els països de la UE en l’últim Consell i els països de la Lliga Àrab i la Conferència Islàmica. Una Conferència Internacional de Pau per al Pròxim Orient que recuperi l’esperit de la Conferència de Madrid de 1991, avantsala dels Acords d’Oslo de 1993.
L’objectiu seria aconseguir «que es materialitzi, d’una vegada per totes», la solució de dos Estats, ha insistit el ministre Albares. Israel ha impedit la consumació de l’Estat palestí perquè ocupa bona bona part del territori de Cisjordània i Jerusalem Est. Ara bombardeja Gaza com a represàlia als atacs de Hamàs del 7 d’octubre que van acabar amb la vida de més de 1.200 persones. Ha destruït la meitat de la ciutat més important del nord de la Franja, Ciutat de Gaza. Han mort més d’11.000 palestins, segons les últimes xifres, desactualitzades, que va donar el Ministeri de Sanitat de Gaza el 10 de novembre.
Pedro Sánchez portarà la proposta d’una futura conferència de pau i la posició espanyola sobre el reconeixement de Palestina a la gira per Israel, Palestina i Egipte, que arrenca aquest dijous i acaba divendres. Es reunirà amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i amb el president del país, Isaac Herzog; amb el president palestí Mahmud Abbas; i amb l’egipci, Abdel Fattah al-Sisi.
Notícies relacionades«És el moment de traslladar que no podem resignar-nos que la quotidianitat cada pocs anys, per a palestins i israelians, sigui aquest horror insuportable que estem patint, amb 17.000 civils morts. És insuportable», ha dit José Manuel Albares. El ministre assumeix que ara, en plena guerra, no és el moment de fixar dates, tot i que des de la Moncloa parlen de sis mesos com a horitzó possible. «És una cimera que no pot organitzar Espanya sola, ni tan sols la UE sola, han de ser tots, sobre tot Israel i Palestina».
Representants d’Israel i Palestina estaran dilluns que ve a Barcelona per a la cimera de la Unió pel Mediterrani, segons confirmen a aquest diari fonts diplomàtiques. No es coneix el nivell d’aquesta representació. La Unió pel Mediterrani la formen els 27 Estats de la Unió Europea i els 15 països socis mediterranis del nord de l’Àfrica, l’Orient Mitjà, i sud-est d’Europa. Té la seva seu a Barcelona, Espanya, al Palau Reial de Pedralbes.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia