Guerra al Pròxim Orient
Human Rights Watch creu que un coet fallit de milícies palestines va causar l’explosió de l’Hospital Al-Ahli de Gaza
L’explosió davant l’Hospital Al-Ahli de Gazaque el 17 d’octubre va causar un alt nombre de morts en plena guerra entre Israel i Hamàs va ser per «una aparent munició propulsada per coet, com les utilitzades comunament per grups armats palestins», va dir aquest diumenge l’ONG Human Rights Watch, que va alertar que falta investigar-ne detalls.
«Si bé els errors de trets» de projectils llançats per les milícies palestines «són freqüents, es necessita més investigació per determinar qui va llançar l’aparent coet i si es van violar les lleis de la guerra», va declarar HRW, en un informe publicat aquest diumenge sobre una investigació feta de l’incident partint de l’anàlisi de fotos, vídeos, imatges satel·litàries, testimonis o consultes a experts.
L’incident analitzat per HRW va generar molta polèmica i acusacions creuades sobre qui va llançar la munició que va causar l’impacte mortal.
El Ministeri de Sanitat palestí va dir que unes 471 van morir per això i va acusar Israel d’atacar el recinte mèdic. Però l’Exèrcit israelià va assegurar que va ser un projectil fallit llançat per milicians palestins del grup Gihad Islàmic.
HRW no va poder identificar «de manera concloent» quin va ser el tipus de munició que «va impactar en una zona pavimentada» a l’àrea de l’Hospital Al-Ahli, situada entre un aparcament i un pati on civils palestins es refugiaven davant els bombardejos d’Israel.
L’ONG diu que «no va poder corroborar el recompte de morts» donat per les autoritats de Gaza, controlades per Hamàs.
Segons remarca, la xifra del Ministeri de Sanitat gazatià –471 morts– «és significativament més gran que altres estimacions», en «una proporció inusualment alta de morts i ferits que sembla desproporcionada amb els danys visibles al lloc».
«Les víctimes i les famílies dels que van morir o van resultar ferits mentre buscaven seguretat a l’hospital mereixen una investigació completa per determinar què va passar i qui en va ser el responsable», al·lega HRW.
L’entitat, que no va poder visitar el lloc, detalla que «no hi ha imatges conegudes de restes de municions, cosa que va impedir una identificació concloent de la munició».
No obstant, assegura que «el so que va precedir l’explosió, la bola de foc que la va acompanyar, la mida del cràter resultant» o «el tipus i patró de fragmentació visible entorn del cràter» són elements «consistents» amb el possible impacte d’un coet.
«Les proves de què disposa Human Rights Watch fan que la possibilitat que es llancés una gran bomba des de l’aire, com les que Israel ha utilitzat àmpliament a Gaza, sigui molt improbable», diu l’ONG.
També demana al Govern de Hamàs que mostri restes de la munició, al tenir indicis per testimonis que el Ministeri de l’Interior de Gaza «es va endur tota la metralla del lloc».
Notícies relacionades«Les autoritats de Gaza i Israel haurien de proporcionar públicament tota la informació que tenen sobre l’incident», diu HRW.
Segons insisteix, «el dret internacional humanitari o les lleis de la guerra atorguen protecció especial als hospitals i altres instal·lacions mèdiques, als ferits i malalts, així com a personal mèdic», que «han de ser protegits i respectats en totes les circumstàncies».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia