Gestió mediambiental
La UE acorda reduir emissions d’indústria, mineria i de cria intensiva de pollastres i porcs
El Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea han arribat a un acord provisional dimecres per fixar noves normes que redueixin les emissions contaminants de la indústria a la UE, incloent-hi les que generen la ramaderia intensiva d’aus i porcí i la mineria.
«Estem establint normes més estrictes per abordar la contaminació en l’origen, al mateix temps que millorem la presentació i el monitoratge de les emissions», ha declarat en un comunicat la vicepresidenta tercera del Govern d’Espanya i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en representació de la presidència espanyola del Consell de la UE.
La Directiva d’Emissions Industrials és el principal instrument de la UE per regular la contaminació d’instal·lacions industrials i agroindustrials amb substàncies com òxids de nitrogen, amoníac, mercuri, metà i diòxid de carboni, que hauran d’obtenir permisos d’emissió dels estats membre, sempre que compleixin els requisits exigits.
«Protecció a la salut humana»
L’acord provisional, que hauran de validar formalment el Consell i el ple de l’Eurocambra, vol «oferir una millor protecció a la salut humana i al medi ambient mitjançant la reducció d’emissions perjudicials d’instal·lacions industrials, incloent granges de cria intensiva d’animals, en l’aire, aigua i terra, així com a través d’abocaments de residus», va indicar el Consell. També aportarà una «orientació clara a la indústria sobre les inversions adequades per reduir les seves emissions de manera efectiva».
La negociació de la revisió de la Directiva d’Emissions Industrials inclou també un acord per modernitzar el portal d’emissions (E-PRTR) de manera que sigui «més complet i integrat», un registre que afectarà als països de la UE, Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa, Sèrbia i el Regne Unit, va afegir el Consell.
Aquest registre afecta unes 35.000 instal·lacions industrials, que inclouen 65 activitats econòmiques, i 91 substàncies contaminants o acceleradores del canvi climàtic com metalls pesants, pesticides, gasos amb efecte hivernacle i toxines.
Bestiar i mineria
Consell i Parlament han acordat ajustar certs llindars per a la cria d’animals, que abraça les explotacions intensives amb 300 caps per a porcs i 280 per a ocells de corral (300 si són gallines ponedores) i 350 animals per a granges mixtes, amb normes que s’aplicaran de manera progressiva a partir del 2030 i començant amb les granges més grans. «Les granges extensives i la cria d’animals per a ús domèstic quedarien excloses de l’àmbit de la directiva», va precisar el Consell.
La directiva tampoc cobreix les explotacions de boví, cosa que ha generat crítiques d’organitzacions ecologistes com Greenpeace, que va recordar que la cria d’animals de granja és responsable del 54% de les emissions de metà, principalment del boví.
Sancions i compensacions
Notícies relacionadesLa revisió legislativa insta els estats membre a establir «sancions efectives, proporcionades i dissuasives per a aquells que infringeixin les mesures adoptades per implementar la directiva», multes que han de tenir en compte «la gravetat i durada de la infracció, si és recurrent i les persones i el medi ambient afectats.
En el cas de les infraccions més greus, les sancions hauran de ser d’«almenys el 3% de la facturació anual de l’operador a la UE». Les capitals també hauran de vetllar perquè les persones tinguin dret a reclamar una compensació «quan s’hagi produït danys a la seva salut com a resultat d’una violació de les normes nacionals que traslladen la directiva».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034