Drets humans
El Tribunal Suprem prohibeix el moviment LGBT a Rússia per «fomentar l’odi social»
El Ministeri de Justícia rus va demanar al Tribunal Suprem el 17 de novembre prohibir el que qualifiquen de «moviment LGBT internacional», al·legant que «fomenta l’odi social i la relació entre les religions». I a partir d’aquest dijous entra en vigor el veto a qualsevol activitat del moviment, ja que l’ens judicial acaba de donar el vistiplau a la mesura.
Segons fonts judicials, l’aplicació total de la mesura no es creu que pugui ser abans del 10 de gener del 2024, quan les oenagés gais s’inclouran en la llista d’organitzacions extremistes, en què també hi ha sectes religioses, grups de ‘hooligans’de futbol i organitzacions d’ideologia neonazi. Per prohibir-lo el Tribunal Suprem rus s’ha emparat en l’article 1 de la llei «sobre la lluita contra les activitats extremistes».
«En el marc de l’aplicació de les competències del Ministeri de Justícia rus, s’ha presentat davant el Tribunal Suprem una demanda administrativa perquè es reconegui el moviment públic internacional LGBT com extremista i es prohibeixin les seves activitats al territori de Rússia», va informar Justícia en un comunicat publicat a la seva pàgina web.
Per si mateix als homosexuals ja els és difícil expressar-se amb normalitat a Rússia, una cosa que ara s’accentuarà encara més. Explica Iuri –nom fictici– que «els últims anys s’ha notat un retrocés i encara pot anar a més». Afegeix que ja fa anys que hi ha «una cosa semblant a camps de concentració en llocs com Txetxènia», una cosa que tem que «es pugui fer extensible a més regions».
Moscou i Sant Petersburg es postulaven com un lloc on podien ser més lliures i molts homosexuals de les regions més conservadores buscaven viure a les dues capitals. Aquesta dinàmica de limitació dels drets del col·lectiu LGBT s’ha vist en iniciatives com l’anomenada llei «contra la propaganda homosexual», que es va aprovar el 2013 per evitar que els menors d’edat veiessin contingut LGBT i el 2022 es va fer extensiu a tota la població, com també la prohibició de canviar de gènere el 2023 i ara aquesta última iniciativa.
Més pressió als estrangers
Notícies relacionadesUn altre col·lectiu en el punt de mira del Kremlin és el dels nacionals d’altres països. També aquesta setmana, dimecres a la Duma russa va sorgir la proposta que els forans que vulguin entrar a Rússia firmin una mena de «jurament de lleialtat» per no desacreditar la política estatal russa. Concretament, el projecte de llei busca evitar el que es defineix com a «ús indegut de la llibertat d’expressió», «distorsió de la veritat històrica» i «ofensa als valors espirituals tradicionals russos».
També entre els nacionalitzats, principalment entre els que són originaris d’Àsia Central i el Caucas, se’ls ha pressionat perquè combatin al front d’Ucraïna sota amenaça de perdre el seu passaport i el de la seva família. Aquests solen patir també discriminació a l’hora de buscar pis, i tot i que és il·legal, molts anuncis de pisos busquen «només eslaus» i els amos solen rebutjar aquells que «no sonin russos». Aquest rebuig pot passar tot i que tinguin passaport rus i fins i tot siguin natius del país si tenen arrels al Caucas o en algunes zones de Sibèria.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034