El Japó lluita "contra el temps" per rescatar els supervivents del sisme
El Govern estima que unes 1.200 persones esperen rebre ajuda després del terratrèmol en el qual han mort 48 persones com a mínim
Els equips de rescat s’afanyen a arribar a les zones més afectades pel poderós sisme que el primer dia de l’any va colpejar el centre del Japó. Són ja almenys 48 morts, una factura lleu que contrasta amb la massiva devastació i la força del terratrèmol. Sense cap dubte, un altre país sense aquesta sòlida construcció ni els greixats protocols d’evacuació comptaria els morts per centenars o milers.
"Les tasques de salvament són una batalla contra el temps. Els que s’han quedat atrapats en edificis enfonsats han de ser rescatats al més aviat possible", va reclamar ahir el primer ministre, Fumio Kishida, amb la litúrgica granota blava dels desastres naturals. Unes 1.200 víctimes esperen ser rescatades, segons el Govern, perquè les arruïnades infraestructures i serveis estan llastant les tasques. Molts trens i vols han quedat suspesos i a l’aeroport de Noto, amb les carreteres d’accés i pistes d’aterratge esquerdades, han quedat atrapats uns 500 viatgers.
No és fàcil arribar al pic septentrional de la península de Noto, a la prefectura d’Ishikawa. Tòquio envia ara l’ajuda per aire i mar perquè carreteres i ponts han quedat destruïts. Les imatges des de l’helicòpter mostren encara nombrosos incendis i edificis parcialment danyats. Unes 45.000 cases seguien ahir sense electricitat a Ishikawa després d’una nit de temperatures gèlides, segons la companyia subministradora. A diverses zones tampoc s’ha restablert l’aigua corrent. Un altre problema és l’encadenament de rèpliques que succeeix qualsevol gran sisme. L’Agència Meteorològica del Japó n’ha comptat ja unes 200, la majoria per sobre dels tres graus en l’escala Richter.
Milers de bombers i policies de tot el país han sigut desplaçats a la península de Noto. Més d’un miler de soldats s’han afegit ja a la missió i, segons el ministre de Defensa, podrien arribar als 10.000 en els pròxims dies. Wajima, el nucli urbà més pròxim a l’epicentre, concentra el terç de les víctimes. El seu mercat, on els turistes acudeixen a comprar l’artesania, ha quedat en ruïnes.
Alerta de tsunami
Notícies relacionadesEl sisme es va produir dilluns a la tarda a 30 quilòmetres de Wajima i 16 quilòmetres sota la superfície terrestre. L’Agència Meteorològica del Japó ha calculat la seva força en 7,6 graus. El tremolor va provocar l’alerta de tsunami en el seu grau màxim i les carreres dels veïns a les zones més elevades. Unes 100.000 persones van passar la nit en gimnasos, pavellons i altres instal·lacions que les autoritats identifiquen prèviament com a refugis en situacions de crisi. L’alerta va ser desactivada ahir al matí després d’haver-se registrat en les hores prèvies onades de poc més d’un metre al litoral.
Va ser comprensible la por durant els instants posteriors al sisme. L’activitat de plaques tectòniques sota el Japó genera terratrèmols fatals. El 2016 van morir 220 persones a Kumamoto però cap tragèdia està tan grapada a la memòria col·lectiva com la del març del 2011: un sisme de 9 graus en les profunditats marítimes davant la costa oriental, l’immediat tsunami d’onades gegants que va deixar 20.000 morts i la final ruïna de la central nuclear de Fukushima. El Japó va apagar tots els reactors després d’aquella crisi, la més inquietant des de Txernòbil, i el Govern va prometre un horitzó sense energia nuclear. Les urgències energètiques i la tornada dels conservadors al Govern van torçar el pla.
- Actuació a BCN "Jo vaig molt a totes amb el més enllà"
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La guerra, un espectacle multiusos
- MÚSICA Nathy Peluso, Maria Arnal Skrillex i Arca actuaran al Sónar 2025
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"