Pyongyang assegura haver provat les armes submarines nuclears
Corea del Nord anuncia l’assaig en resposta a les maniobres militars recents dels Estats Units, Corea del Sud i el Japó
Corea del Nord va provar a principis de setmana un nou sistema d’armes nuclears submarines a la seva costa oriental. Ho va revelar ahir la premsa del país, quatre dies després, justificant-ho en les agressives maniobres militars recents dels EUA, Corea del Sud i el Japó. L’últim assaig nord-coreà certifica una escalada de tensió a la zona a què no s’intueix final.
El sistema consisteix en un dron que ja va presentar Pyongyang fa mesos però del qual es continua sabent molt poc. La premsa no ha aportat proves i les triomfants declaracions del país recomanen certa prudència. Al dron, batejat com a Haeil o tsunami en coreà, se li suposa la capacitat de colar-se entre les línies marítimes enemigues i desencadenar una explosió radioactiva que arrossegui qualsevol flota al fons del mar. La seva finalitat és descoratjar aquests periòdics exercicis a prop de les seves aigües que entén com a assajos d’invasió. "Les nostres capacitats de contraatac, basades en les armes nuclears del nostre Exèrcit, s’estan perfeccionant encara més, i les seves diverses accions de resposta continuaran dissuadint les maniobres militars hostils de les armades dels Estats Units i els seus aliats", va comunicar un portaveu del Ministeri de Defensa.
Notícies relacionadesCorea del Nord segueix en el frenesí armamentístic. Diumenge va provar un nou míssil d’abast mitjà amb combustible sòlid i havia saludat el nou any amb cinc rondes d’artilleria cap a la costa del sud. Poc abans havia llançat amb èxit, i després de diversos fracassos, el seu primer satèl·lit espia. És més que probable que comptés amb l’auxili de la tecnologia de Rússia, amb la qual ha enfortit la seva aliança. El dron submarí nord-coreà, de fet, sembla inspirat en un torpede rus. El Posidó, llançat des d’un submarí, pot traslladar càrregues convencionals o nuclears i compta amb una autonomia virtualment il·limitada que podria arrasar les costes dels EUA. Al Posidó i al Haeil els uneix la falta d’evidències ofertes.
La crisi actual respon a una dinàmica trillada. No importa si va ser abans l’ou o la gallina, si el míssil nord-coreà o les maniobres dels aliats, perquè tots dos justifiquen les seves accions en les provocacions prèvies. Washington, Seül i Tòquio havien practicat els seus exercicis militars entre dilluns i dimecres.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia