El final de l’era dels grans dissidents
La mort de Navalni tanca un cicle de grans opositors russos que va començar amb Nemtsov, assassinat el 2015. Els experts dubten que hi hagi algú disposat a recollir-ne el testimoni.
¿Quin impacte tindrà la pèrdua d’una figura tan carismàtica com a Aleksei Navalni un mes abans de les eleccions presidencials al país? "La seva mort no canvia res del joc polític rus perquè ja va ser apartat de la política real", remarca Juanjo Prego, analista independent i expert en Rússia. "Des que el van posar a la presó de l’Àrtic, els tuits i vídeos que publicava només interessaven al cercle de navalnistes. L’oposició no ha pogut coordinar-se al voltant de cap altre candidat", afegeix.
L’únic opositor que podia fer una mica d’ombra a Vladímir Putin en les eleccions del 15 al 17 de març era Borís Nadezhdin. El Tribunal Suprem va tombar definitivament la seva candidatura dijous, poques hores abans que es conegués la mort de Navalni. "La clau ara és si es produeiran protestes per la seva mort i per part de quina entitat. Putin va aconseguir silenciar-lo amb èxit", apunta Eleonora Tafuro, investigadora de l’institut ISPI de Milà, que adverteix: "Navalni va aconseguir popularitat amb un missatge de lluita contra la corrupció, no de temes abstractes, i això ressonava en la població russa. Però no crec que la gent estigui disposada a sortir al carrer per protestar per la seva mort".
Més aviat un moviment
No era només un opositor, sinó més aviat un moviment, i una de les qüestions és si algú n’agafarà ara el testimoni. Mai li van permetre presentar-se a les eleccions perquè Putin havia detectat la seva fortalesa. A l’altre opositor amb prou carisma, Borís Nemtsov, el van assassinar al costat del Kremlin el 2015. La llista de crítics apartats per la força de la política russa és llarga i cruenta.
"No sé si l’ha matat el Kremlin. No té gaire sentit que ho hagi fet ara, perquè hi ha eleccions al març i això podria desencadenar protestes. En tot cas, la seva salut estava molt deteriorada pels atacs que ha patit aquests anys", explica Tafuro.
¿Assassinat o assassinat a càmera lenta? "Pot ser que el Kremlin hagi decidit treure-se’l del mig abans d’aquestes eleccions, perquè necessiten que no passi res estrany i que tot estigui sota control", argumenta, per contra, Prego, que afegeix: "Encara que fos des de la presó, la seva figura sempre molestava".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034