Kíiv tem perdre línies al Donbass per falta de munició
Els habitants de les ciutats pròximes a la recentment caiguda Avdíivka es mostren inquiets per un futur avanç rus i demanen al món que enviï armes
És una inquietud que se sent a tota la regió del Donbass ,encara en poder de les tropes ucraïneses, des de localitats com Hrodivka i Pokrovsk –situades a un grapat de quilòmetres de la línia de cara després de la recent caiguda d’Avdíivka– fins a grans ciutats, com Sloviansk i Kramatorsk, a un centenar de quilòmetres de les línies russes, comparables en mida a una capital de província a Espanya i assentaments urbans on resideixen desenes de milers de persones. Amb vocabularis, entonacions i èmfasis diferents, tots els civils consultats aquests dies es mostren extremadament inquiets davant la possibilitat que, atesa la carestia de munició i armament que afecta el seu Exèrcit, les línies de defensa ucraïnesa no resisteixin l’empenta de les tropes del Kremlin, una actitud molt diferent de la que tenien fa només un any, durant el primer aniversari de l’ofensiva russa, quan descartaven que les tropes invasores poguessin aconseguir el control de territori addicional en aquesta mateixa regió.
"Sí, els sentim molt més a prop", assenyala la Lena, una dona de 40 anys que refusa fotografiar-se i revelar el seu cognom i que treballa com a dependenta en una botiga de queviures de Hrodivka, a una quinzena de quilòmetres d’Avdíivka, el suburbi industrial de Donetsk del qual les tropes ucraïneses acaben de retirar-se. Durant la nit, els bombardejos "són constants" i reconeix que fins i tot li impedeixen poder dormir.
Fa 12 mesos vivia tranquil·la i descartava per complet que les forces que atacaven el seu país poguessin arribar a casa seva. Ara "només podem esperar que no arribin fins aquí, però no ho podem descartar completament", admet. Té marit i dues filles, i en el cas que es plantegés l’evacuació definitiva per l’avanç rus, no sap què faria: "Per marxar necessitem diners". "Nosaltres només volem viure en pau; que ens donin armes i lluitarem per fer fora els russos", recorda en la llengua de Tolstoi, sense gairebé accent ucraïnès, abans d’admetre que, per edat i educació, coneix precisament millor l’idioma de l’atacant que la del seu propi país.
Fugides forçades
La Kristina, una jove de 20 anys que acaba de sortir d’un supermercat que té els finestrals coberts amb plaques de suro per reduir els efectes que puguin tenir en el vidre les ones expansives originades per les explosions, admet amb amargor que la recent ofensiva russa ha forçat la fugida, segons els seus càlculs, del 60% dels aproximadament 60.000 habitants que viuen a Pokrovsk. "Al principi de la guerra molta gent va fugir, tot i que després, quan el front es va estabilitzar, van acabar tornant. Però ara la ciutat s’està tornant a quedar sense gent", explica inquieta, sense cap dubte. Sense pensar-s’ho dos cops, qualifica la situació de "molt preocupant" i no oculta la seva preocupació davant la possibilitat que els ocupants aconsegueixin avançar fins al punt on viu ella en aquests moments.
Grans ciutats
Els habitants de les grans ciutats de Sloviansk i Kramatorsk, relativament lluny dels fronts de guerra i, fins a la data recent, relativament a l’empara del conflicte, estan constatant aquests dies una marcada intensificació dels bombardejos, que, sovint, impacten en objectius civils i que als veterans de la guerra d’Ucraïna comença a recordar-los als mesos previs a l’inici de la guerra a Bakhmut, quan regularment aquesta ciutat era objecte d’atacs aeris i bombardejos.
Olena Malir, directora de l’escola número 18 de Sloviansk, gairebé no pot ocultar la seva indignació quan va contemplar, diumenge al matí, l’enorme forat i les destrosses causades per un bombardeig la nit anterior que va acabar amb la vida del Volodímir, un home de 65 anys que treballava com a guardià de les instal·lacions. "N’han trobat el cos, tot i que encara no l’han pogut treure de la runa", relata en un ambient regnant de fred intens que augura una potent nevada.
L’Olena, que viu als voltants de l’escola, va sentir una forta explosió cap a les vuit del vespre i de seguida un altre guarda li va informar que la seva institució educativa havia sigut afectada per l’últim bombardeig, tot i que, fins al moment, encara no s’ha pogut explicar quins són els motius que van empènyer els russos a destruir-la.
"Els alumnes segueixen les classes a distància i aquí havíem instal·lat un menjador social i un punt de repartiment d’ajuda humanitària", recusa. D’entre les sales de l’edifici que no han sigut destruïdes per l’explosió, alguns col·legues que miren amb recel la premsa estrangera extreuen caixes d’aliments destinats als veïns més desfavorits. "Esperem que [els russos] no aconsegueixin arribar fins aquí", remarca, sense atrevir-se a garantir que aquest mal auguri no s’acabi materialirzant finalment en un futur no gaire llunyà, un avanç que comprometria sense remei la capacitat d’Ucraïna de sortir airosa del conflicte amb Rússia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034