Pequín titlla d’il·legals les sancions de la UE i els EUA a empreses xineses

Apunta que les mesures no se sustenten en la llei internacional i causaran perjudici en les relacions econòmiques bilaterals

zentauroepp37525901 hhy10 pek n  china   03 03 2017   el presidente chino  xi ji170305091557

zentauroepp37525901 hhy10 pek n china 03 03 2017 el presidente chino xi ji170305091557 / WU HONG

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina ha condemnat les "indiscriminades" sancions de la UE i els Estats Units a les seves empreses pel presumpte suport a Moscou en la guerra d’Ucraïna. Pequín assisteix inquieta a la degradació de les seves relacions amb Brussel·les que ja va témer quan els tancs russos van travessar la frontera. Dos anys de tossudes insistències en la seva neutralitat no han revertit la tendència.

Les sancions de la UE no tenen fonament en la llei internacional i danyaran les relacions comercials i econòmiques bilaterals, va avançar ahir Pequín en un comunicat publicat a la premsa oficial. Brussel·les va incloure dimecres passat quatre companyies en la seva 13a ronda de sancions contra Rússia per subministrar béns a les seves companyies amb ús civil i militar. "Hem de continuar castigant la maquinària bèl·lica de Putin [...]. També estem tallant l’accés de Rússia als drons", va raonar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Pequín intueix una maniobra conjunta d’Occident. Un dia després, el Regne Unit sancionava tres companyies xineses. I el següent, els EUA n’incloïen 17 en la seva llista negra. Són càstigs il·legals que busquen el perjudici de les seves empreses "amb l’excusa de la guerra d’Ucraïna", va protestar Zhang Jun, representant xinès a l’ONU.

"Coerció econòmica"

Notícies relacionades

Des d’estaments oficials i la premsa s’ha carregat sense fre contra Washington, a qui Pequín veu com a artífex de la campanya. El president xinès, Xi Jinping, ja va acusar els Estats Units mesos enrere de liderar una coalició que buscava embridar l’auge del seu país. "Són els seus típics actes de coerció econòmica", va criticar la portaveu del Ministeri d’Exteriors, Mao Ning, que va avançar que la Xina farà el necessari per protegir els drets de les seves empreses davant la "jurisdicció extraterritorial" nord-americana. La setmana passada, quan les sancions es donaven per descomptades, la Xina va reivindicar la seva "postura imparcial i objectiva" en el conflicte i els seus esforços per promoure les converses de pau. "No ens hem assegut tranquil·lament i molt menys hem explotat la situació per a guanys egoistes", va afirmar Mao en una al·lusió obliqua a Washington.

La Xina no ha condemnat la invasió russa i culpa de l’estrall l’expansió de l’OTAN. Però tampoc ha enviat armes al conflicte, ha parlat amb les dues parts i proposat un full de ruta que va ser olímpicament ignorat. En la seva cobertura diplomàtica a Moscou, ha comès errors gruixuts com el compromís d’una "cooperació sense límits".