Una xacra sense final a l’Índia
El 2022 es van registrar al país asiàtic un total de 31.516 agressions sexuals, una mitjana de 86 diàries, però la xifra podria ser molt més elevada, perquè només se’n denuncien una minoria.
L’Índia es va conjurar perquè la tragèdia d’aquella noia de 23 anys marqués un abans i després en la secular tradició d’abusos a les dones. Va ser atacada per sis homes a l’autobús que la portava a casa seva, al nord de Nova Delhi, en una nit hivernal, i van llançar el cos als matolls. Havia sigut violada i torturada amb una barra de ferro durant hores i va morir 13 dies després en un hospital de Singapur. Es deia Jyoti Singh, però la van rebatejar com a Nirbhaya o "sense por" després d’atrevir-se a identificar els seus agressors. El conductor es va penjar a la cel·la abans del judici, un menor va complir tres anys de presó i els quatre restants van ser condemnats i executats.
La recent violació en grup d’una turista hispanobrasilera remarca, 12 anys més tard, el fracàs d’aquell propòsit nacional. Hi va haver 31.516 violacions el 2022, una mitjana de 86 diàries, segons l’Oficina de Registres de Crims. Però és sabut que només se’n denuncien una minoria pel menyspreu de la policia i els metges. Les denúncies a Nova Delhi quadrupliquen la mitjana nacional, fet que parla del context desincentivador a les zones rurals. Un informe de Human Rights Watch qualificava les violacions d’"alarmantment comunes" i descrivia un quadro d’impunitat i incompetència. Els procediments s’eternitzen en una justícia amb escassos mitjans i persisteix l’estigma vitalici que patirà la violada en una societat patriarcal. No hi ha violacions dins del matrimoni, segons la llei.
Notícies relacionadesL’Índia és el país més perillós per a les dones, per sobre de sospitosos habituals com l’Afganistan i l’Aràbia Saudita. Ho donava per descomptat una enquesta el 2018 de la fundació Thomson Reuters. Un cop d’ull a l’hemeroteca revela casos similars al recent. Sis homes van ser condemnats a cadena perpètua per violar una turista suïssa el 2013; una nord-americana va ser drogada i violada per diversos homes al seu hotel de luxe el 2016; una britànica va ser violada quan tornava al seu hotel... és una llista incompleta. Les violacions de turistes són una raresa estadística en el volum total, però revelen el clima d’impunitat. El drama és més gran per a les dones dàlits o "intocables", preses fàcils per a les castes superiors.
La mort de Nirbhaya va treure la gent al carrer arreu del país i va atraure l’atenció global. Una esmena a la llei criminal introduïda un any després va castigar també l’assetjament i el voyeurisme i va ampliar la definició de violació. També es van instal·lar més càmeres i fanals als carrers i van obrir centres on les víctimes accedeixen a ajuda mèdica i legal. Però la mare de Nirbhaya, ara activista, confessava recentment el seu neguit perquè les "coses han anat a pitjor". "Quan la tragèdia de la meva filla va inspirar protestes arreu del país, vaig confiar que cap mare hauria de patir com jo al veure el cos destrossat de la seva filla. Però les meves esperances s’han trencat".
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"