Les absències i el secretisme acosten la família reial britànica a una altra crisi
Buckingham no aconsegueix apaivagar els dubtes sobre la salut de Carles III i Kate Middleton
La premsa del país es pregunta «qui hi ha al comandament» de la institució i avisa dels riscos de l’opacitat
La monarquia britànica passa el seu pitjor moment des que Carles III va accedir al tron fa menys de dos anys. La retirada del monarca de la vida pública després de la detecció d’un càncer a principis de febrer ha fet trontollar una institució ja per si mateixa molt debilitada després de la sortida per la porta del darrere del príncep Andreu i del príncep Enric aquests últims anys. A aquesta situació s’hi han afegit les especulacions sobre l’estat de salut de la princesa de Gal·les, Kate Middleton, que ha aparcat la seva agenda pública fins després de Setmana Santa per recuperar-se d’una operació abdominal, duta a terme a finals de gener, i de la qual amb prou feines s’ha ofert informació.
El palau de Kensington, encarregat de gestionar l’agenda dels prínceps de Gal·les, ha insistit que només oferirà informació sobre la salut de Kate quan hi hagi «actualitzacions significatives». Però l’absència inesperada del príncep Guillem a un acte religiós al palau de Windsor a finals de febrer ha avivat les especulacions sobre la situació de la seva dona, de qui tan sols s’ha publicat una imatge (sense el consentiment del palau) des de la seva intervenció quirúrgica. El caos ocasionat dimarts passat pel Ministeri de Defensa, que va confirmar l’assistència de la princesa a un acte el 8 de juny sense l’aprovació del palau de Kensington, ha afegit més llenya al foc. Una assistència que l’equip de la princesa ha evitat confirmar.
Tots aquests ingredients han posat els focus sobre el palau de Buckingham, que mira de transmetre un missatge de tranquil·litat malgrat els nombrosos interrogants que continuen oberts, incloent-hi l’avançament del tractament de Carles III. El monarca ha mirat de mostrar una aparent normalitat a la seva agenda amb la publicació de diverses imatges oficials de trobades privades, com els seus despatxos amb el primer ministre Rishi Sunak, o la reunió que va tenir aquesta setmana amb el ministre de Finances, Jeremy Hunt, el dia abans de la presentació del Pressupost al Parlament. Però la premsa britànica continua ressaltant el «buit» creat en el si de la família reial i la cada vegada més reduïda llista dels seus membres actius.
Vacances de Camil·la
La mateixa reina Camil·la, una de les persones encarregades de cobrir el buit del seu marit, ha ocupat les portades dels tabloides després d’agafar-se uns dies de vacances aquesta setmana. «Això planteja la qüestió de qui hi ha al comandament en un moment tan vital i amb tants membres clau de la reialesa fora de combat», ha assenyalat aquesta setmana la biògrafa de la família reial, Ingrid Stewart, al diari The Sun. Alguns mitjans ja parlen de «crisi», davant els dubtes sobre la capacitat dels membres de la família reial que segueixen en actiu per fer front a tots els compromisos de la corona.
Aquesta situació ha portat el rei a demanar a tots els membres de la família la seva assistència als actes commemoratius del Dia de la Commonwealth, una jornada clau que tindrà lloc dilluns. L’esdeveniment ha resultat ser d’especial importància per mantenir una imatge forta de la corona a escala internacional, en vista del creixent desinterès d’algunes antigues colònies britàniques cap a la monarquia. Tant Camil·la com el príncep Guillem tenen previst assistir a l’acte, així com els dos germans del monarca que segueixen en actiu, la princesa Anna i el príncep Eduard, duc d’Edimburg. La reialesa britànica és conscient des de fa temps de la necessitat de ser visible per ser eficaç, com ja va reconèixer al seu dia la reina Elisabet II.
Notícies relacionadesEl buit deixat pel rei i la princesa de Gal·les ha arribat fins i tot a obrir la possibilitat d’un retorn del príncep Enric, que va abandonar les seves funcions dins de la família reial el 2020. El duc de Sussex viu des d’aleshores als EUA amb la seva dona, Meghan Markle, i els seus dos fills, però alguns mitjans britànics assenyalen que té intenció d’anar amb més freqüència al Regne Unit aquest any, a causa de la malaltia del seu pare.
Més enllà de les especulacions sobre la tornada d’Enric, les absències de membres de la família reial i el secretisme que envolta la seva salut preocupen els britànics. «El positiu és que la gent s’interessa perquè és un tema que importa. La indiferència seria pitjor», va afirmar el corresponsal per a afers de la reialesa de la BBC, Sean Coughlan. El periodista adverteix que les repetides absències dels royals necessitaran respostes tard o d’hora. «El secretisme és una qüestió important per a una monarquia moderna: necessita una mica de misteri per mantenir la seva mística. Però l’opacitat pot semblar ocultació».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034