La campanya militar (XX)

Xoc al ciberespai

Donada la creixent dependència de sistemes informàtics, la possibilitat d’encegar l’enemic bloquejant els seus sistemes de control és prioritari

2
Es llegeix en minuts
Jesús A. Núñez Villaverde
Jesús A. Núñez Villaverde

Codirector de l'Institut d'Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (IECAH).

ver +

Encara que inqüestionablement el terrestre és el domini principal de l’operació de càstig que Israel està desenvolupant a Gaza, també el ciberespai va guanyant una importància significativa.

Al cap i a la fi, tant en les operacions que porten a terme les unitats militars de primera línia, com les que escometen les unitats d’operacions especials, l’aportació cibernètica és cada dia més rellevant per aconseguir els objectius perseguits. Referent a això, en termes ofensius, tant les unitats d’infanteria com les de suport artiller, sense oblidar les d’enginyers sapadors, poden rendibilitzar molt millor el seu esforç si compten amb informació detallada del que es trobaran quan entrin en territori enemic. I el mateix val per als comandaments especials que s’han d’infiltrar en les línies enemigues, sigui per rescatar presoners o per eliminar un actiu rellevant del contrari (un líder polític o militar o un centre de comandament i control, per exemple).

En termes defensius, no menys important que obtenir informació actualitzada i precisa per facilitar l’ofensiva pròpia és anul·lar i desbaratar els plans enemics, aprofitant determinades tecnologies avançades, que inclouen la guerra electrònica, així com protegir-se de la intrusió enemiga en els sistemes i actius propis.

Donada la creixent dependència de sistemes informàtics i de telecomunicació per aconseguir un ple rendiment de les capacitats militars sobre el terreny, la possibilitat d’encegar l’enemic, bloquejant els seus sistemes de comandament i control és una prioritat absoluta. I això no es redueix als sistemes militars, sinó que inclou també tots els que permeten el normal desenvolupament de la vida social, política i econòmica de l’adversari, mirant d’impedir la comunicació i la coordinació entre ells i, cada vegada més, de contaminar les ments de la seva població amb sofisticats programes de desinformació i propaganda, que juguen principalment en el pla psicològic i sociològic.

Superioritat israeliana

En el cas específic de la confrontació actual entre forces armades israelianes i combatents de Hamàs i el Gihad Islàmic Palestí, és evident que els dos actors porten a terme accions ofensives i defensives també en l’àmbit cibernètic.

En tot cas, la superioritat israeliana és aclaparadora, com es pot esperar de la distància que separa un país que és una potència mundial en aquest terreny d’un grup no estatal pràcticament enclaustrat a la Franja i escassament dotat de mitjans econòmics per impulsar un desenvolupament tecnològic en un camp tan exigent, ni tampoc per adquirir aquesta capacitat mitjançant la compra a l’exterior.

Notícies relacionades

Hamàs, que no té ni flota de guerra ni força aèria, basa la seva estratègia d’oposició a Israel fonamentalment en l’ús d’unitats terrestres que, de vegades, com va passar el 7 d’octubre, porten a terme accions ofensives, però que en la majoria dels casos es veuen obligades a adoptar una actitud defensiva davant l’empenta israeliana.

I això també passa en el domini cibernètic, en què amb prou feines compta amb alguns mitjans subministrats per l’Iran. Mitjans que queden molt per sota del que Israel pot fer servir amb els propòsits esmentats anteriorment. I així es pot suposar que continuarà passant en el futur immediat, tot i que aquesta superioritat israeliana tampoc li garanteixi a Tel Aviv que aconsegueixi eliminar Hamàs del mapa.

Temes:

Gaza Israel