L’advocada de la UE defensa anul·lar l’acord de pesca amb el Marroc
La lletrada diu que no es respecta el dret d’autodeterminació dels sahrauís
L’advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera que s’hauria d’anul·lar la decisió del Consell sobre l’acord de pesca firmat entre la Unió Europea i el Marroc el gener de l’any 2019 perquè al no considerar el territori del Sàhara Occidental i les seves aigües adjacents com a separades i diferents del territori del Marroc "no ha respectat el dret d’autodeterminació del poble sahrauí".
Tan sols uns mesos després de la firma el Front Polisario va recórrer la decisió davant el Tribunal General de la UE, que el 2021 li va donar la raó. Tant la Comissió Europea com el Consell van decidir recórrer-la en cassació. L’advocada general, Tamara Cápeta, va emetre ahir el dictamen preliminar en el qual proposa desestimar els recursos i confirmar la sentència de fa tres anys.
En primer lloc, i tot i que reconeix que el Sàhara Occidental no té representant oficial o reconegut que pugui interposar un recurs en el seu nom, sí que assenyala que lluita per un dels tres possibles resultats del dret a l’autodeterminació del territori: la creació d’un Estat independent. "En conseqüència, ha de considerar-se que el Front Polisario reflecteix els interessos i desitjos d’almenys una part del poble del Sàhara Occidental", dictamina.
Recursos naturals
Quant al fons de l’assumpte, l’advocada general explica que l’Acord de Pesca i el Protocol d’aplicació no compleixen el requisit de tractar el territori del Sàhara Occidental com a "separat i diferent" del Regne del Marroc i que això vulnera el "principi d’autodeterminació" tal com l’ha interpretat la cort europea en el passat. A més, el fet de no tractar els dos territoris per separat també pot repercutir en el dret del poble del Sàhara Occidental a disfrutar i beneficiar-se dels seus recursos naturals, inclosos els recursos pesquers de les aigües adjacents a aquest territori.
Notícies relacionadesEl dictamen preliminar admet, no obstant, que donat que alguns d’aquests elements, tot i que plantejats davant el Tribunal General, no van ser tractats, no correspon al Tribunal de Justícia discutir l’abast dels drets i deures relacionats amb el gaudi dels recursos naturals del poble del Sàhara Occidental.
La cort europea acostuma a tenir en compte en el 80% dels casos les recomanacions de l’advocada general tot i que el dictamen no és vinculant. L’aplicació del protocol pesquer, del qual es beneficiaven particularment vaixells espanyols, va expirar el 17 de juliol.