Debat territorial a França
Còrsega obre la capsa de Pandora de l’autogovern
L’estatut d’autonomia per a l’illa francesa del Mediterrani anima altres regions del país a seguir el mateix camí. Després del principi d’acord entre París i Ajaccio, dirigents d’Alsàcia, Bretanya i el País Basc francès ja estan sol·licitant un tracte semblant.
¿El president francès, Emmanuel Macron, ha obert la capsa de Pandora de les identitats regionals a França? L’Executiu macronista va arribar a un acord el 12 de març amb els dirigents de Còrsega sobre la concessió d’un estatut d’autonomia. Aquest projecte de reforma constitucional encara ha de ser aprovat en l’assemblea local de l’illa, pels habitants insulars en una consulta i pel 60% dels diputats i senadors a París. Tot i que no fructificarà fins d’aquí a uns mesos com a mínim, altres regions gal·les amb una forta identitat local ja s’han inspirat del cas cors per demanar més autonomia.
"Senyor ministre de l’Interior, acaba d’obrir la capsa de Pandora", va retreure el senador conservador Francis Szpiner a Gérald Darmanin –amfitrió de l’acord del 12 de març– durant un debat a la Cambra Alta. L’expressió capsa de Pandora resulta exagerada. L’estatut d’autonomia proposat a Còrsega li atorgarà menys competències i iniciativa legislativa de les que disposen les comunitats autònomes a Espanya. La integritat territorial de França no es fragmentarà, ni a curt ni a mitjà termini. Però sí que és cert que Còrsega representa la punta de llança d’uns sentiments regionalistes que ressorgeixen de manera incipient en la centralista Cinquena República.
En paral·lel al procés d’autonomia de Còrsega, dirigents de Bretanya, Alsàcia i del País Basc francès han demanat una descentralització més gran. "Aquest acord representa un primer reconeixement d’autonomia per a l’Estat. No podem considerar que alguns territoris són legítims, com Còrsega (...) i no tenir en compte altres territoris amb una història particular, com Bretanya i Alsàcia", va assenyalar Frédéric Berry, president de la Col·lectivitat Europea d’Alsàcia. L’alcalde de la ciutat basca de Baiona, el centrista René Etchegaray, també va demanar un dret "a la diferenciació", amb l’argument que "ens assemblem a Còrsega".
Encara més ambiciosa ha resultat la proposta del president de l’executiu regional de Bretanya. L’exsocialista Loïg Chesnais-Girard va enviar a principis de març una carta al president del Senat demanant "una llibertat més gran per actuar tenint en compte les nostres especificitats".
Modificar la Constitució
Notícies relacionadesEn concret, el dirigent bretó proposa modificar l’article 73 de la Constitució per permetre als organismes regionals que disposin de certa autonomia legislativa, respectant la legislació nacional. A més, defensa una llei que determini les competències de cada regió. Això donaria caires federalistes al centralitzat model gal.
"El cas cors ha inspirat altres regions", però "ni al Govern de Macron ni als dirigents de Còrsega els interessa que el debat s’ampliï més enllà" de l’illa francesa del Mediterrani, explica a EL PERIÓDICO el politòleg Romain Pasquier, director d’investigacions universitàries al CNRS i Sciences Po Rennes. Aquest especialista en la governança regional veu "poc probable" que l’acord per l’estatut d’autonomia cors es reprodueixi en altres zones de la França metropolitana. Els territoris d’ultramar són una altra història.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034