Els drets reproductius
El Suprem dels EUA decideix no restringir la píndola abortiva
Set dels nou magistrats són escèptics davant una demanda contra la FDA
El mateix Tribunal Suprem dels Estats Units que va derogar el juny del 2022 la protecció constitucional al dret a l’avortament i va tornar la seva regulació als estats, portant el país a una regressió en els drets reproductius que s’ha plasmat en prohibicions gairebé totals en 14 estats i dures restriccions en una desena més, va donar ahir senyals que rebutjarà els intents de restringir l’accés a la mifepristona. Aquest és el medicament que, combinat amb el misoprostol, es fa servir en gairebé dos terços de les interrupcions de l’embaràs al país i que més de 100 estudis han demostrat que és segur.
Aquests senyals van arribar en una audiència que se centrava en la demanda que van iniciar a Texas contra l’agència del medicament nord-americà (FDA per les seves sigles en anglès) un grup de metges antiavortistes. Aquest grup, l’Aliança per a la Medicina Hipocràtica, va denunciar a finals del 2022 la FDA afirmant que l’agència havia relaxat a partir del 2016 de manera il·legal les regulacions per a l’accés al fàrmac, al qual va donar llum verda el 2000, sense considerar qüestions de seguretat i riscos per a les pacients.
Concretament, la FDA, que inicialment havia aprovat el seu ús només en les set primeres setmanes de gestació (un termini de temps en què moltes dones encara no saben que estan embarassades), va ampliar el període fins a les 10 setmanes.
També va reduir de tres a una el número de visites que feien falta per aconseguir la recepta i va permetre que la receptessin no només doctors, sinó també altres figures del personal mèdic. El 2021, enmig de la pandèmia, va facilitar-ne encara més l’accés al permetre la recepta per telemedicina i enviar les píndoles per correu (una opció que ara és vital als estats que han prohibit l’avortament, inclòs el que es realitza amb aquests medicaments).
Escepticisme generalitzat
Al llarg de les gairebé dues hores de vista ahir, set dels nou jutges de l’alt tribunal, inclosos els tres conservadors nomenats per Donald Trump i el també conservador president, John Roberts, van expressar escepticisme que l’associació de metges antiavortistes, que va ser representada legalment pel potent grup cristià Aliança en Defensa de la Llibertat, pugui demostrar que es veuria afectada directament per la regulació de la FDA. D’aquesta manera, qüestionen que aquest grup tingui legitimitat per presentar la demanda.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034