L’elevat dèficit francès posa en dubte les polítiques de Macron

França va registrar el 2023 un desfasament del 5,5%, davant el 4,9% previst pel Govern

L’elevat dèficit francès posa en dubte les polítiques de Macron

Enric Bonet

1
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Era una dada econòmica tan temuda com previsible. L’Institut Nacional d’Estadística (INSEE, per les seves sigles en francès) va anunciar dimarts que França va registrar l’any passat un dèficit públic del 5,5%. És a dir, set dècimes més que el 2022 i sis més del previst (4,9%) en els últims pressupostos, adoptats per decret durant la tardor passada. "No estic sorprès, [...] però es tracta d’una derrapada (en els comptes públics) important. No és inèdit, però molt inhabitual", va assegurar el president de la Cort de Comptes, Pierre Moscovici –excomissari europeu d’Economia–, en una entrevista per a l’emissora de ràdio France Inter.

L’alentiment de l’economia –el PIB gal a penes va créixer un 0,9% l’any passat– a causa dels elevats tipus d’interès i la consegüent menor recaptació fiscal van contribuir que França s’allunyi de la seva trajectòria de disminució del dèficit públic. No obstant, aquesta tendència amenaça ara de qüestionar les polítiques econòmiques del president Emmanuel Macron, però també la seva voluntat d’erigir-se en un dels dirigents europeus amb una posició més combativa davant la Rússia de Vladímir Putin.

L’elevat dèficit resulta, en realitat, més una pedra a la sabata de tall polític que econòmic. D’una banda, Macron tem que debiliti la seva credibilitat respecte als seus socis europeus, especialment Alemanya. Per l’altre, alimenta les crítiques per part de l’oposició.

Viatge al Brasil

Notícies relacionades

El president brasiler Luiz Inácio Lula da Silva va rebre dimarts el seu col·lega francès, Emmanuel Macron, a la ciutat de Belém do Pará, a prop de la desembocadura del riu Amazones, informa Abel Gilbert. Va ser la primera escala d’una visita de tres dies que busca tancar-se amb l’enfortiment dels llaços polítics i comercials entre els dos països. Es tracta, al seu torn, del primer viatge de Macron a Amèrica Llatina, que ha inclòs una estada prèvia a la Guaiana Francesa.

Els dos mandataris van embarcar en un vaixell de la Marina per recórrer la badia amazònica de Guajará, fins a l’illa de Combú. Al llarg d’una hora de viatge van tenir la seva primera trobada de feina. Després l’amfitrió va voler "mostrar a Macron la complexitat de l’Amazònia, (...) on viuen 25 milions de persones".