La Flotilla de la Llibertat planeja un altre viatge a Gaza sense permís d’Israel

L’organització preveu portar a la Franja 5.500 tones d’ajuda i 500 activistes

La Flotilla de la Llibertat planeja un altre viatge a Gaza sense permís d’Israel

MARIO SAAVEDRA

2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

El 31 de maig del 2010, forces de la Marina israeliana van assaltar embarcacions de la Flotilla de la Llibertat, sis vaixells amb més de 600 activistes propalestins de 40 nacionalitats diferents. Portaven 10.000 tones d’ajuda humanitària a la Franja de Gaza, bloquejada per terra, mar i aire des de la victòria del partit islamista Hamàs quatre anys abans.

Els soldats israelians van disparar contra els navegants, i van matar 10 activistes i un periodista. Trenta persones van resultar ferides. Israel va dir que actuava en legítima defensa. La comunitat internacional va condemnar els fets i es van produir dures crítiques diplomàtiques i demandes a la Haia. Catorze anys després, Gaza viu un escenari de guerra total: Israel ha matat més de 32.000 persones, majoritàriament nens, ha destrossat el gruix de les vivendes i infraestructures bàsiques i impedeix l’entrada d’aliments per evitar la fam, que ja amenaça en el seu grau màxim la meitat de la població.

En aquest context, la Coalició Internacional per la Flotilla de la Llibertat (FFC, per les seves sigles en anglès) llançarà una nova missió cap a Gaza a mitjans d’abril amb diversos vaixells que transportaran 5.500 tones d’ajuda humanitària i centenars d’observadors internacionals de drets humans. L’objectiu és desafiar l’actual bloqueig il·legal israelià de la Franja, segons ha comunicat l’organització. El viatge es farà sense sol·licitar permís al Govern israelià i sense coordinar-se amb el seu Exèrcit. Es coneix dos dies després que les Forces de Defensa d’Israel matessin set cooperants internacionals de l’organització World Food Kitchen (WFK) del cuiner José Andrés.

Resistència pacífica

"Unes 500 persones arribarem a Istanbul uns dies abans de salpar, per rebre cursos d’ensinistrament en resistència pacífica. Es tracta d’evitar problemes si el vaixell és assaltat com el Mavi Marmara (on es van produir els enfrontaments del 2010)", explica Santiago González, un dels activistes que viatjaran en un dels dos vaixells. L’organització estima que hi haurà més d’una desena d’espanyols embarcats, tot i que en poden ser més.

"No ens coordinarem amb les autoritats israelianes d’ocupació perquè com s’està desenvolupant l’ajuda internacional està suposant la configuració del dia després, al consentir a Israel el seu control per terra, mar i aire com fins ara". L’expedició s’organitza des de Turquia, un país amb el qual Israel està enfrontat diplomàticament després que el president, Recep Tayyip Erdogan, clamés contra el que considera un genocidi a Gaza.

Notícies relacionades

La intenció inicial és descarregar les mercaderies amb les grues que porta un dels vaixells, de gran tonatge, en vaixells més petits, per acostar-les a les platges gazatines, davant la falta de port funcional. Els centenars de persones que viatgen intentaran també entrar a Gaza, afirma González. Les possibilitats que ho permeti l’Armada israeliana són escasses. El risc, alt. El que passarà és incert; els escenaris possibles, oberts.

Primer, podria produir-se un abordatge israelià i obligar el capità a desviar el rumb. Podrien portar-los a port israelià per descarregar la mercaderia, que després podria ser revisada i posada a la Franja a discreció del Cogat, l’Administració israeliana dels territoris ocupats. O pot ser que ells mateixos es desviïn cap a Xipre, on es prepara una ruta marítima oficial per portar menjar i medicines a Gaza.