Primer aniversari de la guerra
La UE adverteix de la intromissió de Rússia al Sudan
Borrell apel·la a la "pressió internacional" per frenar el conflicte en una cimera a París
Quan es compleix el primer aniversari de la Guerra Civil al Sudan, considerada la crisi de desplaçats més gran en aquest moment al món, la UE va advertir ahir a París de la intromissió de Rússia en el conflicte d’aquest país africà, eclipsat per les crisis a Gaza i Ucraïna.
"Cal veure com podem deixar de banda el protagonisme, les ganes d’influir, d’ocupar. Rússia està involucrada en això d’alguna manera, com a mediador, però també com a agent. Com diem nosaltes: si hi ha maror, peix en abundor", va dir el cap de la diplomàcia europea, l’espanyol Josep Borrell, en la conferència internacional sobre el Sudan, en la qual també van estar el comissari europeu de Gestió de Crisis, l’eslovè Janez Lenarcic, i els ministres d’Exteriors de França i d’Alemanya, Stéphane Séjourné i Annalena Baerbock.
Borrell no va insistir en les seves crítiques a Moscou, ni en l’eventual paper que té en la Guerra Civil sudanesa, tot i que sí que va censurar l’actitud dels líders de les dues faccions bel·ligerants al Sudan: Abdel Fattah al-Burhan i Mohamed Hamdan Dagalo, àlies Hemetti. "La sortida d’aquesta crisi sortirà de la voluntat política dels seus actors", va assumir Borrell. En la conferència no hi va haver representants polítics de cap de les dues faccions. Els organitzadors europeus van destacar que la meta és, en un primer moment, recaptar fons i coordinar millor l’ajuda per als sudanesos, i passar de les paraules als actes.
"Només la pressió internacional podrà frenar la guerra, tots dos creuen que la guanyaran [...] Després caldrà pensar a demanar responsabilitats, en sancions, en els que han actuat contra la pau", va assenyalar Borrell, que va criticar "l’ambició de poder de dos caps de guerra".
Amb un milió de persones en risc de morir de gana aquest any, 8,5 milions de desplaçats i 27 milions de persones dependents d’una ajuda humanitària que arriba a comptagotes –15 milions són nens–, el comissari Lenarcic, que va viatjar a la zona recentment, va considerar el Sudan "una de les catàstrofes humanitàries més grans mai viscudes a l’Àfrica".
Eclipsat per Ucraïna i Gaza
Notícies relacionades"Tota la comunitat internacional s’ha de preocupar", va incidir Lenarcic, que va recordar els 355 milions de fons europeus destinats aquest any al país africà. Per a l’amfitrió de la conferència, Séjourné, el Sudan ha resultat "eclipsat" per les guerres a Gaza i Ucraïna. "Els sudanesos han sigut víctimes de l’oblit i de la indiferència", va lamentar el canceller francès, en línia amb la seva homòloga alemanya, Baerbock.
"És un patiment del qual la premsa ja no parla més", va reclamar la ministra alemanya, que va citar testimonis de dones sudaneses que asseguren haver "viscut un infern". En un vídeo difós a l’inici de la conferència, el secretari general de l’ONU, el portuguès António Guterres, va lamentar que els dos plans d’ajuda promesos –de 2.700 milions i 1.400 milions– hagin sigut finançats en només un 6% i 7%, respectivament, davant el reclutament forçós de civils i la unió de més grups armats a les parts combatents.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia