El conflicte del Pròxim Orient
El "Guantánamo" dels palestins
Des del 7 d’octubre, el nombre de presos palestins s’ha multiplicat un 130% i a les presons israelianes la brutalitat ha passat a ser la norma. L’accés a la Creu Roja Internacional no es permet i, d’acord amb una investigació de ‘Haaretz’, 27 presos de Gaza i 15 de Cisjordània han mort en custòdia els últims sis mesos.
Munther Amira és el prototip d’activista palestí que més temen les autoritats d’Israel. No va armat. No tira pedres. No conspira per cometre atemptats. Per això precisament el temen, perquè no creu en la lluita armada, sinó que exerceix amb tenacitat la resistència no-violenta i educa en les seves arts les noves generacions. Així que el 18 de desembre van anar contra ell. Van irrompre a casa seva de matinada i van arrossegar pel clatell el seu germà, un metge sense passat polític que va caure desplomat després de rebre una pallissa. Van emmanillar dos dels seus fills, li van arrencar amb unes tisores la samarreta amb un mapa de Palestina al petit, i van colpejar la mare i la filla. No va tornar a saber res d’ells fins tres mesos després, quan va ser alliberat sense càrrecs. Havia perdut 33 quilos. "Va ser com estar a Guantánamo", diu ara. "En la nostra literatura diem que les presons són la tomba dels vius. I així ha sigut aquesta vegada".
En més dues dècades d’activisme era la sisena vegada que Amira passava per les presons israelianes. Sempre en detenció administrativa sense càrrecs, una modalitat que Israel ha convertit en rutina per omplir les presons quan li convé. Poques vegades, però, com aquesta. El nombre de presos palestins s’ha multiplicat un 130% en els sis mesos transcorreguts des del 7 d’octubre, quan Hamàs va matar més d’un miler d’israelians i en va segrestar 250 durant l’assalt sobre el sud d’Israel que va posar en marxa la guerra genocida en curs. D’uns 5.000 presos previs a aquella data, s’ha passat a prop de 12.000, segons diversos recomptes. I a les presons la brutalitat ha passat a ser la norma.
El "Guantánamo" dels palestins /
"Sabem que s’ha imposat l’abús i la violència sistemàtica dels guardes cap als detinguts palestins", deia recentment la directora executiva del Comitè Públic contra la Tortura a Israel, Tal Steiner. D’acord amb una investigació de Haaretz, 27 presos originaris de Gaza han mort en custòdia des del 7 d’octubre, als quals en cal afegir 15 de Cisjordània, segons l’oenagé israeliana Adameer. L’accés a la Creu Roja Internacional no es permet des d’aleshores.
Amira viu al camp de refugiats d’Aida, a Betlem, envoltat pel Mur de Separació israelià. Això converteix el camp en una cosa semblant a una presó a l’aire lliure. Allà presideix l’Aida Youth Center, un centre amb activitats extraescolars per a infants, classes de repàs, esports, música i excursions. "Una de les coses que fem quan ens ho permeten és portar-los a veure el mar perquè molts mai l’han pogut veure", explica des de casa seva. "Els nens d’Aida tenen molts problemes psicològics i financers que afecten el seu rendiment acadèmic. Molts han patit incursions militars a les seves cases o han vist morir els seus amics".
Però aquell 18 desembre els militars no se’l van emportar per felicitar-lo per la seva feina, sinó per una suposada incitació al terrorisme arran d’un post sobre Gaza que va penjar a Facebook. De casa seva, a la base militar davant el camp; des de la base, al centre de detenció d’Etzion. Un viatge amb diverses pallisses, soldats que li van trepitjar el cap abans de fer-lo pujar al jeep i maniobres psicològiques per trencar-lo a l’arribar al centre de detenció, on va estar 12 hores lligat de mans i amb els ulls embenats. Allà va pensar que mai tornaria a veure els seus fills.
"Dos militars es van acostar al cotxe i van dir que aquella mateixa nit enviarien dos autobusos amb detinguts a Gaza", afirma als 53 anys aquest pare de cinc fills. "Va venir un comandant i va començar a fer-me preguntes. De sobte, em va deixar anar: ‘Farem el teu somni realitat, et convertirem en un màrtir’. Li vaig contestar que estimo la vida i que precisament em dedico a lluitar per ella". Però el militar li va respondre que quan despuntés l’alba estaria a la Franja. "S’ha acabat, vaig pensar, em portaran a Gaza i em mataran. Estava terroritzat".
Durant les primeres hores al centre de detenció assegura que va ser "torturat". El van obligar a despullar-se, a moure’s "com un ximpanzé" aixecant-ne una a una les extremitats mentre amb un detector de metalls li donaven cops als genitals. "Que comenci la festa", van dir, ‘et farem fotos’". Amira assegura que mai s’ha sentit tan humiliat. "Fins aleshores mai havia entès el que de veritat significa l’assetjament sexual. Mai podré oblidar aquelles hores".
Tres dies després va ser traslladat a la presó d’Ofer, a prop de Ramal·lah, on passaria tres mesos addicionals de turment sense ser acusat formalment de res. Als seus interrogadors els va dir que l’únic que havia fet a Facebook era identificar-se amb el patiment de la població de Gaza. "Volen que ens quedem callats i que visquem com esclaus. Ni tan sols accepten que expressem les nostres opinions o que resistim mitjançant la no-violència", diu Amira. A Ofer el van ficar en una cel·la amb 11 persones més, però només sis lliteres. La campanya d’arrestos ha sigut tan massiva aquests mesos que no hi ha espai ni per a les rates.
Li van donar un uniforme marró sense relació amb la seva talla. Una manta i un matalàs de cinc centímetres. Això és tot. Els calçotets els hi van negar. "Jo havia estat a Ofer el 2018, llavors et donaven llit, un bon matalàs i quatre mantes. I ara feia molt fred i la meitat havien de dormir a terra". Amira no va voler menjar inicialment, al sospitar que el menjar no eren més que restes dels soldats passats per la liquadora. Però després va haver de fer-ho per sobreviure. Un plat de sopa per a 13 persones. "Insuficient fins i tot per a un nadó". Les presons estan sota el comandament del ministre de l’Interior, l’ultradretà Itamar Ben-Gvir, el mateix que va advocar fa uns dies per executar els presos palestins per alleujar la superpoblació.
Drets evaporats
Notícies relacionadesEn aquests sis mesos, assegura Amira, tots els drets aconseguits durant dècades de lluita política a les presons s’han evaporat. "Ni televisió, ni ràdio, ni racions decents, ni aigua calenta, sal al menjar o si més no un tauler d’escacs", assegura. Cada vegada que algú s’atrevia a cridar l’atenció al respecte, la secció rebia un càstig exemplar. "Entraven unitats senceres amb gossos a les cel·les i ens baldaven a cops. Després et treien la manta i el matalàs com a càstig durant el dia i ens privaven de les quatre hores d’electricitat". A les presons han començat a suïcidar-se palestins a una freqüència inusual, segons Amira.
"Ens volen convertir en estaquirots perquè pensem només a sobreviure. Però jo no estic disposat a perdre l’esperança. No seré el seu esclau. Continuo lluitant per la justícia, la igualtat i la pau", afegeix des del camp de refugiats d’Aida.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034