La violència contra les acampades per Gaza s’intensifica als EUA

La policia desallotja la concentració de la Universitat de Colúmbia i deté 300 persones 

Una turba ataca propalestins a Califòrnia

Les autoritats han adoptat una postura cada vegada més agressiva contra els manifestants

La violència contra les acampades per Gaza s’intensifica als EUA

Ricardo Mir de Francia

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Nova jornada de mà dura i assetjament contra el moviment de solidaritat amb Gaza que s’ha estès pels campus universitaris dels Estats Units. A la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA), una turba d’encaputxats partidaris d’Israel va mirar de desmantellar a cops l’acampada dels estudiants propalestins, un atac que va donar peu a "horribles escenes de violència", segons va denunciar després la direcció de la universitat. A l’altra punta del país, la forces antiavalots de la policia de Nova York van detenir gairebé 300 persones al City College i a la Universitat de Colúmbia, on alguns estudiants havien pres un dels edificis del campus. La policia també va intervenir en altres centres universitaris del país, on no cessen ni les mobilitzacions contra la guerra a Gaza ni les maniobres de les autoritats per sufocar-les.

Criticar les polítiques d’Israel als EUA ha sigut sempre un exercici d’alt risc, amb potencials conseqüències penals o mesures expeditives per marginar o condemnar a l’ostracisme les veus díscoles. Una mena de tabú que ara s’ha trencat a les universitats més elitistes del país, on han proliferat les acampades, les segudes, les vagues de fam i els actes de protesta per reclamar un alto el foc permanent a Gaza, el cessament dels enviaments d’armes a l’Estat jueu i la ruptura dels vincles financers que molts centres d’educació superior mantenen amb Israel.

El detonant

Lluny de protegir la llibertat d’expressió i manifestació, les autoritats han adoptat una postura cada vegada més agressiva contra els manifestants acusant-los de pertorbar el funcionament normal de les universitats o d’incórrer en pronunciaments antisemites. Un terme que va utilitzar també el president Joe Biden a principis d’aquesta setmana per condemnar les acampades escenificades a desenes d’universitats de tot el país.

A l’UCLA, els esdeveniments es van precipitar després que la direcció del centre declarés com a "il·legal" l’acampada, i adduís que "viola la política universitària". Hores després, gairebé a la mitjanit, dos centenars de manifestants proisraelians, alguns d’encaputxats i d’altres amb màscares, van mirar de fer caure les tanques i taulons del perímetre de l’acampada. L’assalt va donar peu a enfrontaments entre estudiants dels dos bàndols, que es van acusar mútuament de fer servir gas pebre. En un dels vídeos que circulen per les xarxes es veu com una turba d’assaltants clava puntades de peu i cops de puny a un dels estudiants que custodiava l’acampada.

"Aquesta nit s’han produït escenes horribles de violència entorn de l’acampada. Immediatament hem trucat a les forces de l’ordre a la recerca d’ajuda", van assegurar els responsables de l’UCLA en un comunicat. "Estem fastiguejats per aquesta violència sense sentit, que s’ha d’acabar immediatament". Davant l’ocorregut, el centre va optar per cancel·lar les classes durant tota la jornada d’ahir. Paral·lelament, les crítiques van créixer contra la policia, que, segons la premsa local, va tardar més d’una hora a intervenir per frenar la violència. "S’ha concedit impunitat a les turbes que van irrompre al campus amb la intenció d’arrasar-ho tot", va denunciar Ananya Roy, professora d’Urbanisme i Geografia de l’UCLA. "El missatge és que podran continuar fent-ho repetidament sense pagar un preu. Estic avergonyida de la meva universitat".

Arrestos a Nova York

Molt més expeditiva va ser la intervenció policial a Colúmbia, la universitat novaiorquesa on es va gestar el moviment de solidaritat amb Gaza. Atenent les demandes del centre, dotzenes d’antiavalots van irrompre per una finestra al Hamilton Hall per desallotjar els estudiants que l’havien ocupat la vigília i retirar les banderes palestines i els cartells que havien penjat a l’edifici. 109 estudiants van ser arrestats durant l’operació a Colúmbia, i 130, al veí City College del barri de Harlem.

Notícies relacionades

En una roda de premsa posterior, l’alcalde de Nova York, Eric Adams, va afirmar que els dos centres s’havien convertit en "llocs on regnen l’antisemitisme i les postures antiisraelianes" i va acusar "agitadors externs" d’haver radicalitzat els estudiants dels dos centres.

Escenes similars es van repetir a la Universitat Arizona o a la de Tulane, a Louisiana, on la policia va dispersar els manifestants propalestins després que les dues universitats desautoritzessin les seves concentracions. Des que van començar les protestes universitàries, més d’un miler de persones han sigut arrestades arreu del país, segons dades de The New York Times.