Guerra a l’est d’Europa
Borrell promou produir armes directamenta Ucraïna
140 empreses es reuneixen a Brussel·les en un fòrum d’indústries de la defensa per buscar més vies de cooperació entre la UE i Kíiv
Ucraïna necessita urgentment armes i munició per continuar repel·lint els atacs de l’Exèrcit rus. El ritme de militarització de Rússia és el més elevat de tots els temps i frenar el Kremlin només serà possible augmentant la potència de foc. "No n’hi ha prou amb declaracions polítiques. El que podem fer és dissuadir l’agressiva Rússia demostrant que Europa té els mitjans per defensar-se", va advertir el ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitró Kuleba, per videoconferència durant el fòrum d’indústries de la defensa UE-Ucraïna celebrat ahir a Brussel·les. Segons el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, això passa per integrar la indústria militar ucraïnesa a l’ecosistema de defensa europeu i produir directament a Ucraïna.
"És important que la producció pugui fer-se a Ucraïna, per part d’empreses ucraïneses, avalades per empreses de la UE. Estalviaríem costos de transport i es produiria directament allà on es necessita", va dir Borrell a la seva arribada a la trobada, insistint que és vital produir més i més ràpid i pensar de manera estratègica. "La indústria de la defensa ucraïnesa ha provat que és capaç, que som competitius en preus", va recordar en el mateix fòrum el ministre ucraïnès d’Indústries Estratègiques, Oleksandr Kamixin.
Rússia continua augmentant la pressió, no només al front del Donbàs, sinó bombardejant ciutats com Khàrkiv i Odessa i destruint infraestructures bàsiques. Tot això passa perquè "Ucraïna no té defensa aèria i municions d’artilleria", reconeix Borrell, que va urgir els 27 a entregar les armes promeses. "La nostra capacitat d’entregar, més i més ràpid, míssils, municions d’artilleria i sistemes (antiaeris) de manera més massiva i ràpida a Ucraïna és una qüestió de vida o mort per a milers de civils ucraïnesos i el seu personal militar", va dir davant un fòrum al qual van acudir 140 empreses.
Oportunitats i riscos
"Les empreses han d’entendre en primer lloc que hi ha oportunitats, en segon que hi ha riscos, però que hi ha finançament", va explicar en al·lusió al Fons Europeu per a la Pau i la nova partida de 5.000 milions per a Ucraïna a la qual cosa se suma la proposta per utilitzar els beneficis derivats dels actius immobilitzats a Rússia. Uns recursos preciosos, atesa la gran necessitat de finançament que té Kíiv, per continuar finançant la maquinària de defensa ucraïnesa. "Aquesta és la meva intenció. Aquests diners s’ha de canalitzar a Ucraïna perquè els ucraïnesos puguin produir per si mateixos, al seu territori, a prop de les seves necessitats, estalviant costos de transport i (evitant) retards", va explicar.
Maniobres amb armament nuclear
El president rus, Vladímir Putin, va voler mostrar a l’arena internacional que no s’acoquina davant les, al seu parer, «amenaces» dels líders occidentals cap a Moscou. Segons va anunciar ahir el Ministeri de Defensa rus, el dirigent del país ha ordenat portar a terme «ben aviat» maniobres amb armes nuclears tàctiques amb la participació de tropes estacionades a prop d’Ucraïna.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça