Trobada a París
La UE avisa Xi que protegirà els seus interessos comercials
Von der Leyen diu, després de reunir-se amb el líder xinès i Macron, que Europa adoptarà les "decisions dures que calgui"

La Unió Europea està disposada a fer passar per l’adreçador la Xina en la disputa comercial que els dos blocs mantenen. Aquest va ser el principal missatge llançat per la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, durant la reunió a tres bandes que va mantenir ahir al Palau de l’Elisi amb el president francès, Emmanuel Macron, i el seu homòleg xinès, Xi Jingping. "Europa no dubtarà a adoptar les decisions dures que calgui per protegir la seva economia i la seva seguretat", va dir la dirigent europea en al·lusió a la possible guerra comercial que fa mesos que es perfila. Les advertències de Brussel·les van contrastar amb les paraules de Xi, que va cridar a estrènyer les relacions amb el continent, mentre que Macron va demanar al seu convidat xinès que utilitzi la seva influència sobre el Kremlin per mirar de frenar la guerra a Ucraïna.
El viatge de Xi a Europa, el primer en els últims cinc anys, arriba en un moment molt delicat de la relació bilateral, tant pel suport implícit de Pequín a l’agressió russa a Ucraïna com per l’enduriment de les postures a Brussel·les davant les "injustes" pràctiques comercials xineses. Una fredor que ha quedat també patent a l’agenda del president xinès. I és que, si bé ha començat a París la seva gira europea, Xi només farà dues parades més: Sèrbia i Hongria, els dos països més pròxims al Kremlin i, en el cas de Budapest, també una peça clau per a la penetració de la influència xinesa en el continent.
"La Xina i Europa haurien de mantenir la seva condició de socis, adherir-se al diàleg i la cooperació i continuar fent contribucions a la pau mundial", va assegurar Xi durant els parlaments inicials. Macron va incidir en aquest mateix esperit de col·laboració, al remarcar que la "cooperació" amb Pequín és "decisiva" a l’hora d’afrontar les "grans crisis" actuals, com les guerres a Ucraïna i Gaza. En aquesta última la diplomàcia xinesa està exercint un rol insignificant, a diferència del que passa a Ucraïna. Pequín diu ser un actor neutral en el conflicte, però el fet és que ha estret les seves relacions comercials amb Moscou des de l’inici de la invasió el que ha servit al Kremlin per esquivar les sancions occidentals.
Notícies relacionadesLínia dura
"Calen més esforços per frenar l’enviament de productes de doble ús [civil i militar] a Rússia que acaben trobant la manera d’arribar al camp de batalla", va dir Von der Leyen a Xi. L’alemanya s’ha convertit en una de les principals abanderades de la línia dura a Brussel·les cap a Pequín.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- A les portes de la catedral de Barcelona Devots del papa Francesc després de la seva mort: "No crec en Déu, però hi ha un abans i un després del seu papat"
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Una de cada 350 El Sant Jordi 2025 vendrà encara 25.000 roses catalanes: l’últim productor del Maresme es resisteix a abandonar
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí