Personalitats públiques israelianes recolzen la iniciativa espanyola

Una vintena de figures de la diplomàcia, la política i la ciència afirmen que és un assumpte de «justícia històrica»

Personalitats públiques israelianes recolzen la iniciativa espanyola

Ricardo Mir de Francia

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Una vintena de personalitats públiques d’Israel han emès un manifest recolzant la iniciativa d’Espanya per reconèixer l’Estat palestí de la mà d’altres països europeus. «El reconeixement de l’Estat palestí és un assumpte de principis i de justícia històrica. També és una manera de donar una oportunitat perquè torni la tranquil·litat a aquesta regió devastada per la guerra», assegura la missiva. El comunicat porta la firma d’exdiplomàtics, juristes, antics membres de la Knéset i reconeguts científics i acadèmics. «Donem la benvinguda a les informacions que Espanya, Irlanda, Malta i Eslovènia es disposen a anunciar aviat el reconeixement de l’Estat de Palestina i recolzar la seva entrada com a membre de ple dret a les Nacions Unides». Un reconeixement que, segons va confirmar Josep Borrell, es produiria el pròxim 21 de maig.

Notícies relacionades

El manifest està avalat pels exambaixadors d’Israel a França, Eli Barnavi, a Sud-àfrica i Namíbia, Ilan Baruch, i a Turquia, Alon Liel; el jutge interí del Tribunal Suprem i exfiscal general de l’Estat, Michael Ben-Yair; l’expresident del Parlament, Avraham Burg, o l’antiga adjunta a l’speaker de la Knéset, Naomi Chazan. Des del món polític s’hi han sumat també els exdiputats Zehava Galon i Mossi Raz, i des de l’àmbit acadèmic i científic, Moty Heiblum, Miki Kratsman o Sarah Stroumsa. En total, 17 signants israelians «compromesos amb el futur democràtic dels dos pobles» i «convençuts que la comunitat internacional ha de prendre accions clares per arribar a la solució dels dos estats».

En la missiva mostren la seva confiança en el fet que el reconeixement de l’Estat palestí pugui servir per desembussar la via diplomàtica, encallada des de fa una dècada. Una missió complicada pel rebuig frontal de Benjamin Netanyahu a un Estat palestí o l’oposició dels EUA al seu reconeixement per la via unilateral. «Un pas d’una envergadura així eliminarà l’ambigüitat que ha enterbolit el procés de pau des dels seus inicis, tornarà a posar la diplomàcia en marxa i forçarà les parts involucrades en el conflicte, així com els principals actors internacionals, a complir les seves responsabilitats», recull el document, que insta també la UE, el Regne Unit i «altres països» a seguir l’exemple d’Espanya i els seus aliats.