Nacionalisme hindú

Els musulmans indis temen la reelecció de Modi

Les oenagés adverteixen que des del seu partit es fomenta l’odi contra les minories

Els musulmans indis temen la reelecció de Modi

Irene Benedicto

2
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

La Kinza Jamal porta un bindi, un punt vermell, entre els seus ulls foscos i profunds. Era el símbol de les dones casades hindús. Ella no és cap de les dues coses. Tampoc s’intueix el seu contorn: porta roba llarga i ampla. De vegades es tapa el cabell i poques vegades és per motius religiosos, sinó per passar desapercebuda. Porta xancletes, fa una calor tòrrida. Ens trobem en un lloc públic de Delhi classificat com a "segur" en el seu mapa mental. Però quan pronuncia la paraula "musulmans" o "islam", baixa la veu, sense gairebé vocalitzar. "Estem literalment demanant ajuda a crits. Hi ha molts casos de linxament ara mateix a l’Índia, i això passa des que Modi va arribar al poder. I ningú en parla", diu Jamal a EL PERIÓDICO. A la pregunta de com se sent davant la possible reelecció del primer ministre, contesta que tem una "dictadura", un "genocidi".

La minoria musulmana té raons per témer la reelecció del primer ministre Narendra Modi en les eleccions que actualment estan en marxa a l’Índia (duren 44 dies, fins al 4 de juny). Des que va arribar al poder, el Govern del Partit del Poble Indi, el BJP, "ha advocat impunement per l’odi i la violència contra les minories religioses, en particular contra els musulmans", recull Amnistia Internacional en el seu recent informe. La repressió del Govern contra la comunitat musulmana ha augmentat de forma virulenta en una "tendència creixent", afegeix per la seva part Humans Right Watch.

Notícies relacionades

Sota la supervisió de Modi, membre des dels anys 70 de l’Organització Nacional de Voluntaris paramilitars nacionalistes hindús de dretes, es va perpetrar la matança més gran contra musulmans a mans de la policia quan era governador de l’estat de Gujarat el 2002. A l’arribar al Govern, la repressió va escalar: excavadores per destruir barris musulmans i mesquites, prohibició del hijab a les universitats i una batalla legal oberta per il·legalitzar els matrimonis interconfessionals. Els experts veuen una marxa enrere en les bases democràtiques de l’Índia secular. En vigílies de les eleccions, va aprovar una llei migratòria que impedeix als musulmans procedents de l’Afganistan, Bangladesh i el Pakistan, regularitzar el seu estatus migratori. La població musulmana és amb prou feines el 14%, però en un país de 1.428 milions d’habitants això suposa més de 210 milions de persones.

En els exemples més extrems, teories de la conspiració i interpretacions tergiversades de la fe donen lloc a la notícia falsa de la gihad de l’amor, la falsa creença que homes musulmans entabanen dones hindús perquè s’hi casin i les obliguen a convertir-se a l’islam. "És una manera de jugar amb les pors bàsiques de la gent", explica a aquest diari Audrey Truschke, de la Rutgers University. A la inversa, també hi ha un discurs entre extremistes hindús que diu que violar una dona musulmana "els donarà més plaer perquè la seva vagina és més gran i calenta", i que alhora "purificaran la seva ànima perquè netejaran la dona de l’islam", afegeix Jamal, supervivent de violència sexual.