Espanya compra per 90 milions una munició que duraria dies a Ucraïna

L’Exèrcit de Terra s’aprovisiona de projectils d’artilleria de calibre 155 mm per a canons i obusos, el més demanat

Soldados del Regimiento de Artillería de Costa IV en Algeciras, con un obús remolcable de 155 mm

Soldados del Regimiento de Artillería de Costa IV en Algeciras, con un obús remolcable de 155 mm / M. Defensa

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’Exèrcit de Terra ha acabat tots els tràmits per aprovisionar-se d’un nou lot de munició del calibre 155 mm, el més gran que es fa servir en artilleria de campanya i el més demanat en aquest moment al món, juntament amb els 120 mm, per la seva escassetat, derivada de la gran demanda generada per la guerra d’Ucraïna. Es tracta d’una compra molt gran en preu, de 90 milions d’euros, però petita per a la realitat actual de la guerra: aquest esforç milionari s’esgotaria al front del Donbàs i Zaporíjia en quatre dies.

El Comandament de Suport Logístic de l’Exèrcit va tancar el dia 8 els acords per a sis lots en què es divideix el contracte Adquisició de Munició d’artilleria de campanya calibre 155, que consisteix en la compra, per un import de 90,7 milions d’euros i una despesa màxima prevista de 150 milions, de projectils per a canons i obusos.

Defensa ha adjudicat tota la compra a l’única empresa que finalment es va presentar a aquest concurs, Expal, fabricant espanyol de munició que va comprar l’alemanya Rheinmetall l’agost del 2023, en una operació sota la lupa de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, que ahir va sancionar la firma compradora per suposada ocultació d’informació en el procés d’absorció de l’espanyola. El nombre de projectils que acabarà aconseguint l’Exèrcit en aquesta compra supera els 30.000 trets. És una adquisició important, però només és el principi. La guerra d’Ucraïna dona idea de les veritables dimensions: a tot el front, des del nord del Donbàs fins a Zaporíjia, l’artilleria russa fa una mitjana de 10.000 trets al dia en aquesta fase d’ofensiva.

Notícies relacionades

La quantitat d’unitats i altres detalls d’aquesta compra forma part d’un plec de condicions secret per seguretat, al qual accedeixen només tècnics amb habilitació especial de seguretat expedida per l’Estat, i sota control del Comandament de Suport Logístic.

Sí que s’ha publicat que l’adquisició es reparteix en sis lots, dels quals els dedicats a dos tipus de projectils fumígens, que ajuden a crear cortines de fum en les salves artilleres, s’emporten la major part, amb 44,6 milions d’euros. El segon capítol principal de despesa se’n va en càrregues de projecció per a aquesta munició, l’explosiu que el llança.