Acord post Brexit

Espanya negocia la mobilitat dels soldats britànics des de Gibraltar

Albares confirma contactes amb el Regne Unit i la Junta critica la falta de transparència

Espanya negocia la mobilitat dels soldats britànics des de Gibraltar

Juan Manuel Yagüe

1
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Els controls de soldats britànics i el material militar de les bases del Regne Unit a Gibraltar són esculls de l’acord al qual es tracta d’arribar per definir les condicions de la colònia després de la sortida de la metròpoli de la UE. El trànsit de soldats sense control ha provocat més d’un conflicte. Sense anar més lluny, la policia espanyola es va veure obligada a tornar a Gibraltar quatre militars britànics que van entrar irregularment a Espanya per separat i en diverses ocasions en el mateix dia.

Per a això, es negocia com a part del Tractat quins controls s’establiran per als soldats britànics que entrin pel port i l’aeroport militar de Gibraltar. "Li confirmo que, el que toca en aquests moments la mobilitat dels militars a la base és una de les coses de les quals estem parlant", va dir ahir el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, en roda de premsa a Madrid. "I qualsevol acord permetrà aquesta lliure mobilitat que volem per a Gibraltar i el Camp de Gibraltar i qualsevol aspecte relatiu a això quedarà controlat i definit".

Notícies relacionades

El ministre ha convidat al ministeri a una reunió els alcaldes dels municipis del Camp de Gibraltar i representants de la Junta. Entre d’altres, Juan Franco, alcalde de La Línea, que limita amb la colònia britànica; el d’Algesires, José Ignacio Landaluce; el conseller de la Presidència de la Junta d’Andalusia, Antonio Sanz; i Susana Pérez Custodio, presidenta de la Mancomunitat de Municipis.

A la sortida, el representant de la Junta ha criticat al ministre la poca informació que els ha donat en la reunió. El va acusar de falta de transparència i va reiterar la seva petició que se’ls permeti assistir a les reunions a Brussel·les, de la mateixa manera que es va deixar al ministre principal de la colònia, Fabián Picardo, anar a l’última reunió, una cosa inèdita fins ara.