Bombes soviètiques reciclades

El clamor de Volodímir Zelenski, president d’Ucraïna, perquè Occident li subministri més armament s’explica en el ‘reciclatge’ que Rússia ha fet de milers de bombes de la Guerra Freda, fins ara en desús.

Bombes soviètiques reciclades

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Tremendes explosions capaces de demolir edificis sencers; cràters de sis metres de profunditat i 20 de diàmetre; línies de front atacades com per una maça o calcinades com per l’erupció d’un volcà... Des del gener, Rússia està colpejant duríssimament en els bombardejos de territori ucraïnès gràcies a un aparell, el kit UMPK, que els seus enginyers han aconseguit improvisar per equilibrar i dirigir en vol objectes que planegen.

Aquest kit ha possibilitat el recurs a Ucraïna, per part de l’exèrcit invasor, a un vell arsenal ara rehabilitat: Rússia té milers de bombes d’aviació FAB/OFAB. Són enormes, de més de 500 quilos les menors, i integraven arsenals soviètics acumulats en els anys 80, en plena Guerra Freda. Aquestes bombes no es feien servir al front ucraïnès perquè són de les anomenades "bombes tontes", o sigui, no tenen les guies electròniques de la més moderna munició dirigida, o intel·ligent. Aquestes bombes FAB no resultaven adequades a Rússia amb els actuals sistemes de defensa antiaèria, ja que per llançar-les calia acostar-se massa a l’objectiu, amb la qual cosa la seva aviació es posava a tret dels moderns sistemes de defensa antiaèria. Però les coses han canviat.

Aquesta és una de les raons de les desesperades peticions de radars per part d’Ucraïna, també formulada a Espanya. El Kremlin està incorporant a aquestes bombes FAB el kit, com han informat els mitjans del Grup Estrella, òrgans oficials de les forces armades russes, i corroboren fonts militars espanyoles directes observadores de la guerra d’Ucraïna. Ara es llancen amb la capacitat incrementada de vol, i fins a 60 quilòmetres de distància i 12 d’altura.

Millora tecnològica

Notícies relacionades

Els mecànics russos els col·loquen el dispositiu director de vol fins i tot amb simples abraçadores de xapa, però l’aspecte artesanal i tosc d’aquesta millora ha anat evolucionant i es va veient en carenats successivament més sofisticats. A les velles bombes que Rússia va portar a la seva guerra de l’Afganistan, basades en les que va produir l’Exèrcit Roig al final de la Segona Guerra Mundial, se’ls col·loca ara el kit UMPK (sigles en anglès de Mòdul Universal de Planificació i Correcció) que les fa més precises i autònomes en vol i caiguda. "Són barates, en tenen moltes, i les poden llançar amb avions més antics –no els bombardejos més sofisticats–, des de zones segures de bombardeig", indica l’esmentada font militar. Ara en el camp de batalla ucraïnès es contraposen bombes molt barates amb els cars míssils antiaeris occidentals, que costen cent vegades més.

Entre aquestes bombes FAB n’hi ha de termobàriques, que converteixen en gas explosiu l’oxigen circumdant després de barrejar-lo amb combustible en aerosol.

Temes:

Arsenal Intel