Michael Ignatieff, premi Princesa d’Astúries de ciències socials

El jurat defineix l’assagista de "referència imprescindible" en un present de conflictes

Vídeo: Agencia ATLAS | Foto: EFE

1
Es llegeix en minuts
A. RURIERA

L’assagista, historiador, acadèmic i expolític canadenc Michael Ignatieff (Toronto, Canadà, 12 de maig de 1947), gran analista del fenomen del nacionalisme, és el nou premi Princesa d’Astúries de ciències socials 2024. Un guardó que es fixa en la capacitat d’Ignatieff per fer reflexions i diagnòstics precisos sobre política mundial i que ha agafat l’interessat gairebé respirant l’actualitat espanyola. Establert a Àustria, ha estat atent al pols de les eleccions catalanes.

Diu el jurat que els seus mèrits es basen en una intensa i polifacètica vida professional, que s’estén des de l’estudi de la història i la filosofia fins a l’exercici del periodisme i la política, i que "es caracteritza per aplicar la reflexió critica als grans conflictes polítics del nostre temps". A la seva obra, afegeixen, "l’anàlisi dels problemes polítics concrets es fa sempre des de les exigències normatives pròpies dels sistemes democràtics. El resultat és una original barreja de realisme polític, humanisme i idealisme liberal, on els valors de la llibertat, els drets humans, la tolerància i la salvaguarda de les institucions són la seva preocupació fonamental".

Per al gran públic, tal com diu el jurat, "l’aportació d’aquest autor constitueix una referència imprescindible per orientar-nos en un present tan carregat de conflictes bèl·lics, polarització política i amenaces a la llibertat". Ignatieff va ser líder del Partit Liberal del Canadà i de l’oposició oficial.

Notícies relacionades

Nombrosos assajos

Ha ocupat llocs acadèmics a les universitats de Cambridge, Oxford, Harvard i Toronto. Ha sigut rector i president de la Central European University de Budapest i és autor de nombrosos assajos, entre ells Isaiah Berlin. Una biografía, El honor del guerrero: guerra étnica y consciencia moderna i El mal menor: ética política en una era de terror.

Temes:

Budapest