La situació després del Brexit

Espanya i el Regne Unit no arriben a cap acord sobre Gibraltar

Albares i Cameron constaten avenços després de reunir-se sis hores i veuen el pacte "més a prop"

Espanya i el Regne Unit no arriben a cap acord sobre Gibraltar

Silvia Martinez

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La reunió feta ahir entre els ministres d’Exteriors d’Espanya i del Regne Unit, José Manuel Albares i David Cameron, va acabar, després de sis hores de negociacions i malgrat l’optimisme amb què arribava a la cita el cap de la diplomàcia espanyola, sense cap acord sobre l’estatus de Gibraltar després del Brexit. Les dues parts, no obstant, asseguren que hi ha hagut "importants avenços", que l’acord és "més a prop" i que l’objectiu és tancar el futur tractat "al més aviat possible".

En la trobada, igual que fa un mes quan es van reunir per primera vegada sota aquest mateix format, també hi van participar el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, i el ministre principal del Penyal, Fabian Picardo. "Les discussions d’avui [per ahir] s’han desenvolupat en una atmosfera constructiva, amb importants avenços i noves àrees d’acord. Totes les parts tenen la seguretat que l’acord és a prop i treballaran estretament i ràpidament en les àrees pendents cap a un acord general entre la UE i el Regne Unit", assenyala el comunicat conjunt acordat per Brussel·les, Londres, Madrid i Gibraltar.

L’objectiu, segons reflecteix el text, és "aportar confiança, seguretat jurídica i estabilitat" als habitants de la regió "protegint i millorant l’economia, el comerç, la mobilitat, el medi ambient i el benestar social mentre se salvaguarden les posicions jurídiques de totes les parts" assenyalen, i s’emplacen a "mantenir-se en contacte estret i constant".

Segona reunió

Es tracta de la segona trobada a quatre bandes a la qual se citen des del 12 d’abril, quan els mateixos quatre protagonistes van creuar les portes del Berlaymont, la seu de la Comissió Europea, per intentar donar-li l’empenta final a un acord que no acaba d’arribar. Llavors, la cita va ser d’unes tres hores, i va acabar amb un acord sobre les "línies polítiques generals" dels elements més sensibles de la negociació: la gestió de l’aeroport, els béns i la mobilitat (controls fronterers).

Notícies relacionades

La d’ahir a priori semblava la definitiva. "Hem continuat construint i avançant sobre les línies polítiques ja acordades el 12d’abril", va valorar Albares després de la reunió, que va qualificar de "constructiva i positiva". "Hem acordat, com vam fer el 12d’abril, mantenir el mateix mètode de treball", va continuar. És a dir, fins a no tancar definitivament l’acord no donar detalls "per protegir el que es vagi acordant i continuar avançant en aquells aspectes que encara necessiten més desenvolupament tècnic", va dir sense aclarir quins són els obstacles que han impedit que hi hagués fumata blanca. "No hi ha cap assumpte en què alguna de les parts rebutgi, exclogui o hi hagi una oposició frontal a arribar a algun acord. En alguns aspectes encara necessitem més acostament de posicions tècniques", va insistir. Tampoc Sefcovic va concretar els obstacles i es va limitar a assenyalar que espera una solució "al més aviat possible".

Espanya i el Regne Unit van tancar a finals de desembre del 2020 un preacord per permetre l’aplicació al Penyal de polítiques i programes de la UE que permetia suprimir el reixat mentre es negociava un futur acord després de la sortida britànica de la UE.