Tensió a Àsia

La Xina assaja el bloqueig de Taiwan després que investeixi el president

Pequín desplega vaixells i avions al voltant de l’illa, molesta pel discurs de Lai Ching-te i com a avís contra el secessionisme

La Xina assaja el bloqueig de Taiwan després que investeixi el president
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Xina desplegarà durant dos dies vaixells i avions al voltant de l’illa de Taiwan com a resposta al discurs secessionista de Lai Ching-te, nou president taiwanès. Les tropes xineses han iniciat uns exercicis pensats com un "fort càstig cap als actes separatistes" i una advertència contra "les interferències i provocacions de les forces externes", segons el Comandament del Teatre Oriental d’Operacions de l’Exèrcit d’Alliberament Nacional. Les maniobres compten amb l’Armada, la força aèria i míssils en proporcions no aclarides. La seva activitat s’estendrà per l’estret de Formosa, un fil de mar de tot just 130 quilòmetres que separa la Xina de Taiwan, així com per àrees del nord, sud i oest.

Notícies relacionades

Suposen un assaig del bloqueig integral de l’illa que impedeixi l’auxili extern. "Taiwan depèn de les importacions, en especial en el seu sector energètic. Així que si queda tancada, el col·lapse econòmic serà inevitable", ha opinat un analista militar xinès a la televisió estatal. La pressió sobre la meridional Kaohsiung, tercera ciutat de Taiwan, i el seu principal port, impediria els proveïments, mentre que les intervencions a la costa oriental dificultarien l’arribada de tropes nord-americanes.

Per la seva banda, Taipei ha desplegat les forces de terra, mar i aire per "protegir la llibertat, la democràcia i la sobirania", segons el seu Ministeri de Defensa. El risc més gran és que l’alta densitat d’avions i vaixells a la zona desencadeni un accident que tots miren d’evitar.

Temes:

Xina Taiwan