Cimera asiàtica

La Xina demana un tractat de lliure comerç al Japó i Corea del Sud

Els dirigents dels tres països celebren la seva primera trobada des del 2009 amb el rerefons dels seus conflictes econòmics

La Xina demana un tractat de lliure comerç al Japó i Corea del Sud
1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina, Corea del Sud i el Japó van concloure ahir la seva cimera trilateral amb les expectatives complertes: declaracions de bona voluntat, compromisos de cooperació econòmica i altres vacuïtats. La notícia estava en la foto del primer ministre xinès, Li Qiang, el seu homòleg japonès, Fumio Kishida, i el president sud-coreà, Yoon Suk-yeol. La cimera anual no se celebrava des del 2009 per la covid primer i les desconfiances després. No és una lliçó irrellevant en aquest món convuls que les tres potències asiàtiques s’asseuen a parlar quan les separen qüestions comercials, geopolítiques i històriques.

Li va revelar que la Xina vol cooperar en qüestions econòmiques, especialment en les cadenes de subministrament, i avançar en les negociacions sobre l’acord de lliure comerç encallades quatre anys enrere. Yoon va afegir en el seu discurs el medi ambient i Kishida va remarcar la responsabilitat compartida en l’estabilitat regional.

Notícies relacionades

Un quart del PIB local

És probable que aquesta cimera accepti la resolució dels conflictes econòmics. Els laments no difereixen dels que se senten entre Pequín i Washington o Brussel·les: El Japó i Corea del Sud protesten per les traves que la Xina imposa a les seves empreses mentre que aquesta acusa aquelles de replicar el proteccionisme occidental. La solució, sosté Pequín, és aquest tractat de lliure comerç empantanegat entre tres economies que concentren un quart del PIB global i comparteixen llaços culturals.