Guerra a l’est d’Europa

Xoc a la UE sobre l’ús de munició contra objectius a Rússia

Els ministres de Defensa de la Unió tampoc arriben a cap acord sobre la idea d’entrenar soldats a Ucraïna

Xoc a la UE sobre l’ús de munició contra objectius a Rússia
1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ

Ni ensinistrar els soldats ucraïnesos en territori d’Ucraïna ni utilitzar munició i armes dels països aliats contra objectius situats a Rússia. Els ministres de Defensa de la Unió Europea no van trobar un punt de trobada sobre dues iniciatives que es van debatre ahir per millorar la resposta militar de Kíiv a la invasió russa i que tant el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, com el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, veuen amb bons ulls.

"Rússia ha atacat i envaït un altre país. Ucraïna, segons la legislació internacional, té dret a l’autodefensa i [això] inclou atacar objectius fora d’Ucraïna, objectius militars a Rússia", defensava el noruec a la seva arribada a la reunió de ministres d’Exteriors, al·ludint a la difícil situació a què s’enfronta l’Exèrcit ucraïnès a la regió de Khàrkiv, on no poden defensar-se "si no poden disparar contra objectius militars a l’altre costat de la frontera, llançamíssils, artilleria, aeròdroms", va avisar.

Notícies relacionades

Zelenski, a Bèlgica

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, continua la seva gira europea firmant acords bilaterals de seguretat amb altres països aliats amb l’objectiu de rearmar Ucraïna, informa Silvia Martinez. Després del seu pas per Madrid, Zelenski va fer parada ahir a Bèlgica per estampar la firma en un altre pacte amb el primer ministre belga, Alexander De Croo. L’acord inclou el desemborsament de prop de 1.000 milions aquest any i el compromís a subministrar 30 caces per al 2028.