Tensió per la guerra al Pròxim Orient

Un contractista proisraelià de Defensa visita Espanya en plena crisi diplomàtica

Alex Karp, cap de Palantir, serà a les reunions del Club Bilderberg

La firma californiana de la seva propietat va vendre fa cinc mesos el ‘software’ Gotham a l’Exèrcit espanyol

Un contractista proisraelià de Defensa visita Espanya en plena crisi diplomàtica

Palantir

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Alex Karp, copropietari i principal dirigent de Palantir, la firma especialista en intel·ligència artificial (IA) i procés de milions de dades en operacions militars, ve a Madrid aquest cap de setmana per prendre part en les reunions del Club Bilderberg. El viatge d’aquest CEO, un dels principals suports empresarials internacionals a la campanya d’Israel a Gaza, ha sigut confirmat per l’organització de la trobada i es produeix en plena ebullició de la crisi diplomàtica entre els governs espanyol i israelià. Karp és a més un subministrador clau del Ministeri de Defensa.

La seva inclusió al fòrum, entre desenes d’importants dirigents d’empresa de nivell internacional, s’explica no només pel teló bèl·lic de fons que omple l’agenda internacional quan se celebra aquesta cita: Karp també és un dels experts més grans del planeta en l’aplicació de la IA en la gestió de les administracions públiques, i els panels de discussió que el Club Bilderberg ha col·locat en primer lloc en la seva programació de debats per a aquest cap de setmana són L’estat de la IA i Seguretat IA, a més d’un debat dedicat a la guerra moderna.

Alex Karp i la seva firma són els venedors del software Gotham per a l’Exèrcit espanyol. És el mateix programa que Palantir només ven a aliats dels EUA i que ha processat dades per a Israel a Gaza i ha sigut utilitzat en la designació d’objectius pel sistema de suport militar occidental al camp de batalla d’Ucraïna.

Pedres màgiques

Karp és un empresari singular que ha desenvolupat a Palo Alto (Califòrnia) un empori des del que el 2004 va ser un start-up informàtica. El nom el va prendre d’El senyor dels anells. L’autor de la saga, J. R. R. Tolkien, va imaginar unes pedres oracle a les quals va anomenar palantiri. Després de la ratificació que va suposar per a la firma la seva contractació per la CIA i l’ús dels seus programes pels marines a l’Afganistan, Palantir és avui el principal desenvolupador de software de procés big data per als exèrcits. També és un dels principals caçadades de la guerra d’Ucraïna.

L’empresa té seu als EUA, però els seus dirigents mantenen una intensa connexió amb Israel. De fet, en una picada d’ullet de suport a aquell país, van celebrar un simbòlic consell d’administració a Tel Aviv el gener passat, i al fòrum de Davos van organitzar una reunió en suport als ostatges que té captius Hamàs.

El contracte de Palantir amb Defensa es va firmar el 8 d’octubre del 2023 i es va formalitzar al novembre per 16,5 milions d’euros. Va ser, com en tantes altres compres estratègiques de Defensa, una contractació sota la fórmula "negociada sense publicitat", enmig d’una gran discreció i sense rivals que competissin per l’adjudicació.

Fa cinc mesos que les Forces Armades van obtenir Gotham oficialitzant la compra amb una franquícia de la firma californiana, Palantir Technologies Spain, que té seu al barri madrileny de Salamanca. L’Estat Major de la Defensa va contractar sota l’epígraf "solució de fusió i anàlisi d’intel·ligència en l’àmbit del Sistema d’Intel·ligència de les Forces Armades".

Aquest sistema, el SIFAS, és ara és un dels motius d’inquietud entre els militars a Espanya per la crisi amb Israel, si bé en altres departaments de la Seguretat de l’Estat no creuen que la situació diplomàtica hagi d’influir si, en el desenvolupament d’aquest contracte, Espanya, necessités assistència del proveïdor: a Alex Karp se’l té per un proisraelià liberal, que va recolzar Hillary Clinton davant Trump i sense llaços amb el Likud o qualsevol altra ramificació de la ultradreta israeliana.

Notícies relacionades

Però les fonts militars consultades no amaguen aquesta inquietud. Asseguren que, en general, els oficials que treballen en relació amb programes d’armament que Espanya ha contractat amb empreses israelianes no assisteixen amb tranquil·litat a les friccions del Govern de Pedro Sánchez amb el de Benjamin Netanyahu.

L’orientació proisraeliana de Palantir està marcant la marxa de l’empresa. El març passat, Alex Karp va reconèixer a Reuters que la firma ha perdut treballadors que no estaven d’acord amb la seva ajuda a Israel. Però no només l’agenda del conflicte palestino-israelià és marc temporal de les reunions del Club Bilderberg a Madrid. L’organització ha confirmat la presència del ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitró Kuleba.