Perfil

Una candidata forjada a l’ombra de l’actual cap de l’Estat

Claudia Sheinbaum

La candidata del partit Morena i favorita a guanyar les eleccions és molt pròxima a López Obrador, una proximitat que desperta suspicàcies en alguns sectors.

«El seu programa és un calc del d’AMLO», remarca la periodista Dolia Estévez

Una candidata forjada  a l’ombra de l’actual  cap de l’Estat
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Diuen els comentaristes polítics a Mèxic que la candidatura de Claudia Sheinbaum (61 anys) a les presidencials pel partit Morena ja es donava per asseguda des de feia anys. Tothom sabia que la dona que molt probablement es convertirà en la primera presidenta era la favorita de l’actual president, Andrés Manuel López Obrador, per succeir-lo.

Per aquesta raó, quan després de guanyar a les primàries del partit esquerrà va ser proclamada candidata, Marcelo Ebrard, l’aspirant rival, va qualificar l’elecció de fraudulenta i fins i tot va obrir la porta a la seva sortida de la formació política. El pols intern va ser resolt al cap de poc temps amb regalies per al derrotat: més visibilitat per al seu corrent polític dins de Morena, i un anunci com a aspirant a candidat per a les següents presidencials, a celebrar el 2030.

La "benedicció" del president

La proximitat de Sheinbaum amb AMLO ha despertat no poques suspicàcies en amplis sectors socials, temorosos que en realitat sigui ell qui continuï influint des de l’ombra i fins i tot propiciant l’acusació que en realitat podria estar escalfant la cadira de cara a una possible futura tornada de l’actual president. Una denúncia formulada a les pàgines de The Financial Times per l’historiador Enrique Krauze citant l’exemple de Dmitri Medvédev i Vladímir Putin, i que podria materialitzar-se en l’hipotètic cas que una victòria també aclaparadora de Morena en les eleccions que se celebren paral·lelament a la Cambra de Diputats i el Senat li concedeixin a aquesta força política una majoria suficient per esmenar la Constitució del país.

"El seu programa és un calc del d’AMLO", remarca per a EL PERIÓDICO Dolia Estévez, coneguda periodista mexicana, que recorda com algunes de les propostes més polèmiques del president sortint, com la possibilitat d’elegir per sufragi popular els membres de la Suprema Cort de Justícia de la Nació, la més alta instància judicial del país i un dels principals contrapesos a Morena i al cap de l’Estat durant el seu mandat, han acabat sent assumides per Sheinbaum.

Notícies relacionades

Treballadora, amb excel·lent educació acadèmica en Física i Enginyeria i experta mediambiental, manca, a diferència d’AMLO, de talent natural per connectar amb les audiències, i defuig les entrevistes, en particular les que la poden posar en un compromís. "El seu principal actiu" és precisament comptar "amb la benedicció" del president sortint, constata Estévez. Hermètica i poc expressiva, constitueix un veritable enigma per a molts a Mèxic. Això sí, en tot el període preelectoral sí que van poder entreveure’s certes tendències autoritàries, que en aquest cas sí que compartiria amb el seu mentor.

L’estiu passat, quan va ser esbroncada pels partidaris d’Ebrard durant les controvertides primàries de Morena, va esbroncar Enrique Durazo, personalitat encarregada de coordinar l’elecció interna: "Ja m’he cansat, ¡on arribo, em respecten!", li va exigir, sense adonar-se que estava sent filmada per les càmeres en aquell moment.