Perfil

L’esperança de l’oposició davant l’empenta populista

Xochitl Gálvez

L’aspirant opositora i senadora és una dona d’orígens humils que es va convertir en una empresària d’èxit i cultiva la imatge d’una dona feta a si mateixa.

Malgrat haver denunciat frau, promet respectar els resultats

L’esperança de l’oposició davant l’empenta populista
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Xochitl Gálvez (60 anys), l’aspirant de la coalició opositora a la presidència de Mèxic, era una senadora adscrita al grup parlamentari del Partit d’Acció Nacional (conservador) que va ser difamada en públic pel president Andrés Manuel López Obrador. Va recórrer als tribunals i va obtenir un dret de rèplica a La Mañanera, el programa diari de tres hores durant el qual el cap de l’Estat respon amb furibunds i personals atacs als que el critiquen, siguin polítics, periodistes o ciutadans. Tot i això, AMLO va desatendre la justícia i, malgrat que Gálvez es va presentar a la cita a Palau Nacional puntual, a sobre de la seva bicicleta molt aviat al matí, el cap de l’Estat li va negar l’entrada. Va ser llavors quan va decidir presentar-se com a candidata.

"Gálvez ha revolucionat una campanya electoral que, en la seva absència, hagués sigut extremadament avorrida" a causa de l’hegemonia de Morena, destaca la periodista Dolia Estévez. Popular, li agrada trencar protocols i conversar, estrènyer mans i abraçar-se amb el públic que ve a veure-la. Amb el seu indiscutible carisma ha aconseguit el que semblava impossible en la política mexicana fins fa ben poc: que tres partits de tanta història conjunta, tot i que tan enfrontats, com el Partit Revolucionari Institucional (PRI), el Partit d’Acció Nacional (PA) i el Partit de la Revolució Democràtica (PRD) aparquin la seva ancestral competitivitat i les seves enormes distàncies ideològiques per afrontar junts el perill d’involució democràtica davant la irresistible empenta populista de Morena.

"No tinc res a perdre"

Nascuda a Tepatepec, a l’estat de Hidalgo i d’orígens humils –el seu pare era alcohòlic, mentre que el seu fill ha sigut filmat en estat d’embriaguesa fent escàndol–, va estudiar enginyeria informàtica a la Universitat Autònoma de Mèxic (UNAM) tot i que va haver de fer treballs extra per poder sufragar els seus estudis. Empresària d’èxit gràcies a la fundació, el 1992, de High Tech Services, companyia especialitzada en l’aplicació pràctica de projectes d’alta tecnologia, projecta una potent imatge de dona feta a si mateixa i ha sigut reconeguda amb el títol empresària de l’any el 1994 i 1995.

Notícies relacionades

Vicente Fox, primer president de Mèxic no sortit de les files del PRI, la va introduir en política, i la va col·locar al capdavant de l’Oficina Nacional per al Desenvolupament dels Pobles Indígenes precisament per tenir orígens indígenes. Agraïda pels mítings i la repercussió que ha tingut la seva campanya, arriba fins i tot a afirmar que, en el seu cas, la derrota no és possible. "Jo ja vaig guanyar, estic del costat de la vida, no tinc res a perdre; no sé que passarà el 2 de juny, però jo continuaré sent una dona feliç, no infeliç o depressiva", va dir, agraïda d’haver arribat tan lluny.

Malgrat haver denunciat un frau durant i abans de la campanya, promet respectar els resultats que surtin a les urnes. "Soc una demòcrata"; sosté, abans de sentenciar: "Al llarg de la meva vida he reconegut quan guanyo i quan perdo". n