El conflicte del Pròxim Orient

Netanyahu afirma que no hi haurà alto el foc fins a destruir Hamàs

La resposta del primer ministre israelià deixa en entredit la proposta de treva que, segons el president nord-americà, havia fet Israel

El mandatari demana alliberar ostatges i obtenir garanties que Gaza deixarà de ser una «amenaça»

Netanyahu afirma que no hi haurà alto el foc fins a destruir Hamàs
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, no hi ha qui el faci canviar d’opinió. Ni tan sols el seu millor aliat, el president nord-americà, Joe Biden. Després que el líder demòcrata presentés una proposta de treva suposadament feta per Israel, Netanyahu va comentar que aquella idea era "impossible". Ahir, en una estranya publicació, ja que era dissabte (el dia festiu jueu), i en anglès, el mandatari israelià va aclarir que "les condicions d’Israel per posar fi a la guerra no han canviat" i que, per tant, no acceptarà "un alto el foc permanent" fins que Hamàs sigui destruït. Mentre en les últimes 24 hores un altre centenar de palestins havien mort a Gaza, els familiars dels ostatges israelians van exigir a Netanyahu que accepti l’acord de Biden.

Com en gairebé cada discurs dels últims vuit mesos, Netanyahu va recordar en el seu comunicat els objectius de la seva ferotge ofensiva: "La destrucció de les capacitats militars i de govern de Hamàs, l’alliberament de tots els ostatges i garantir que Gaza ja no representi una amenaça per a Israel". "Segons la proposta, Israel continuarà insistint que es compleixin aquestes condicions abans que s’estableixi un alto el foc permanent; la idea que Israel acceptarà un alto el foc permanent abans que es compleixin aquestes condicions és impossible", va aclarir l’oficina del primer ministre en un comunicat. Alt i clar, Netanyahu ha tornat a dir a Biden que segueix anant a la seva.

Els familiars dels ostatges

Notícies relacionades

A punt d’entrar en el novè mes de guerra, Biden va afirmar ahir que Israel havia proposat un acord amb una treva inicial de sis setmanes que incloïa una retirada militar israeliana i l’alliberament d’alguns ostatges. Durant aquest període, les dues parts negociarien "un final permanent de les hostilitats", una opció a la qual el govern de Netanyahu s’ha oposat repetides vegades. Per això, ahir va tornar a insistir-hi: no hi haurà acord d’alto el foc permanent abans de "la destrucció de les capacitats militars i de govern de Hamàs". Durant aquests mesos de guerra, que oficialment ja han segat la vida de 36.379 palestins a la Franja de Gaza, només hi va haver un alto el foc a finals de novembre que va permetre l’intercanvi d’ostatges israelians segrestats el 7 d’octubre per presos palestins.

Però actualment encara queden uns 130 captius. Una gran part va morir el 7 d’octubre o a causa dels bombardejos del seu propi país. Els seus familiars han liderat l’oposició a Netanyahu, a qui acusen de perpetuar la guerra per garantir la seva supervivència política. Ahir van tornar a exigir al seu govern que accepti el pla d’alto el foc presentat per Biden. "Després d’un llarg període de desesperació, el discurs de Biden ofereix per primera vegada una veritable esperança", va afirmar Einav Zangauker, que té un fill, Matan, que està segrestat. "Ha parlat perquè sap que Netanyahu pot torpedinar aquest acord; Biden volia que el públic sabés el que realment hi havia sobre la taula", va dir, alhora que va fer una crida a la població perquè mostri el seu suport a l’acord de Biden als carrers.

Temes:

Gaza Govern Israel