Alemanya busca la "màxima seguretat" per a una Eurocopa d’alt risc

Spalletti (Italia), Sylvinho (Albania), Dalic (Croacia) y De la Fuente (España), posan con el trofeo de la Eurocopa 2024.

Spalletti (Italia), Sylvinho (Albania), Dalic (Croacia) y De la Fuente (España), posan con el trofeo de la Eurocopa 2024. / Kai Pfaffenbach / Reuters

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

La situació a dues setmanes de l’obertura de l’Eurocopa a Alemanya és de "màxima tensió", amb la seguretat com a "absoluta prioritat" i una llista d’amenaces que van del terrorisme islàmic als ciberatacs, els hooligans i altres "coneguts perills", va remarcar ahir la ministra de l’Interior, la socialdemòcrata Nancy Faeser, mentre va destacar que no pot "existir (seguretat) al 100%". Mentrestant, el país debat sobre com accelerar les expulsions d’individus radicalitzats.

"Hi haurà reforços policials tant als estadis com en tots aquells llocs on s’hagin de produir concentracions d’aficionats i altres punts vulnerables", va afirmar la titular d’Interior, en les competències de la qual entra Esports.

Es faran controls aleatoris a les fronteres, es compta amb la cooperació dels països veïns i s’ha articulat l’anomenat International Police Cooperation Center, amb uns 500 metres quadrats, on es coordinaran tots els operatius. Els desafiaments són enormes.

Notícies relacionades

Les infraestructures i estadis que acolliran l’Eurocopa en el torneig, del 14 de juny al 14 de juliol, són pràcticament les mateixes que les utilitzades per al Mundial del 2006. Llavors tot va discórrer perfectament fins al punt que es continua recordant com un "conte d’estiu". Però la situació actual, entre la guerra d’Ucraïna i la de Gaza, amb una ultradreta efervescent i l’amenaça del terrorisme islàmic, suposa un context de desafiaments.

Seran 10 els estadis repartits per tot el país entre els quals discorrerà el torneig. Des de l’Allianz Arena del Bayern de Múnic, on s’obrirà l’Eurocopa, fins al tancament, a l’Olympiastadion de Berlín, inaugurat per als anomenats "Jocs Olímpics del nazisme", el 1936. Majoritàriament es van utilitzar ja per al Mundial alemany, excepte el de Düsseldorf. A cada ciutat seu s’instal·laran les anomenades "milles de l’aficionat", amb les seves corresponents pantalles gegants.