Política migratòria

Biden restringirà el dret a l’asil als Estats Units

El president firmarà previsiblement avui una ordre com la que va intentar implementar Trump

Biden restringirà el dret a l’asil  als Estats Units
1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, es disposa a adoptar la mesura més restrictiva respecte a l’asil presa per cap mandatari demòcrata en els temps moderns. Amb la immigració com a tema central de la campanya per a les eleccions del novembre en què s’enfronta a Donald Trump, Biden ha preparat una ordre executiva que li permetrà tancar la frontera per als sol·licitants d’asil de forma temporal quan se superi un nombre d’intercepcions de migrants sense papers a la frontera en un dia.

Segons els mitjans nord-americans, Biden podria firmar-la avui mateix i va convidar diversos alcaldes de ciutats frontereres que l’acompanyin a la Casa Blanca per a l’anunci.

Es desconeixen encara els termes exactes de l’ordre executiva, si bé els últims dies membres de l’equip de Biden van informar congressistes del seu contingut. En converses anteriors que va mantenir l’Administració del demòcrata estudiant aquesta opció, no obstant, es plantejava que els agents de fronteres poguessin rebutjar migrants una vegada que se superessin els 8.500 encreuaments un sol dia a la frontera amb Mèxic o quan en una setmana hi hagués una mitjana diària de 5.000, negant-los poder demanar asil i en canvi deportant-los immediatament a Mèxic o els seus països d’origen.

Notícies relacionades

No està decidit, però, i segons fonts de The New York Times, que aquests siguin els números inclosos en l’ordre executiva. Les fonts de Politico parlen d’un "tancament" a partir que, en una setmana, hi hagi una mitjana de 4.000 entrades diàries. El que sembla, almenys segons Times, és que les mesures probablement no s’aplicaran a menors que entren sols als EUA.

La mesura té ressons d’una que Trump va mirar d’implementar el 2018 i que llavors van criticar els demòcrates i va ser bloquejada per un tribunal federal, on també s’augura que ara hi haurà reptes legals. Llavors el mateix Biden la va denunciar, acusant Trump de ser el primer president en la història dels EUA que obligava a demanar asil des d’un altre país.