Israel assumeix que un terç dels ostatges que són a Gaza han mort

Les famílies dels captius insisteixen al Govern que accepti un pacte d’alto el foc

Israel assumeix que un terç dels ostatges que són a Gaza han mort
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Chaim Peri, Yoram Metzger, Amiram Cooper i Nadav Popplewell van arribar vius a la Franja de Gaza el 7 d’octubre. Vuit mesos després d’aquell tràgic dia en què va començar el seu segrest en mans de Hamàs, l’Exèrcit d’Israel en va confirmar la mort. "Considerem que tots quatre van ser assassinats junts, a l’àrea de Khan Yunis, fa diversos mesos, mentre estaven retinguts per terroristes de Hamàs i mentre les forces de l’Exèrcit israelià operaven allà", va dir ahir el portaveu militar, Daniel Hagari. En plenes negociacions per a un alto el foc, Israel creu que més d’un terç dels captius que queden a Gaza han mort.

Segons el recompte del Govern hebreu, de les aproximadament 240 persones capturades a l’octubre, i sense comptar les desenes que van ser alliberades en l’alto el foc del novembre, en queden uns 80 amb vida. Es creu que les restes de 43 israelians encara es troben a l’enclavament palestí. En total, es mantindrien uns 120 ostatges en captiveri, escampats per tota la Franja de Gaza. Els oficials israelians han declarat aquests 43 morts en absència basant-se en diverses fonts d’informació, inclosos delacions d’intel·ligència, càmeres de seguretat o vídeos de transeünts i anàlisis forenses.

Hamàs afirma que diversos captius han mort en atacs aeris israelians o han sucumbit a les seves ferides a causa de la falta d’atenció mèdica a Gaza, mentre Israel continua atacant hospitals i matant el personal mèdic. Durant la incursió terrestre dels últims set mesos, alguns cossos de captius han sigut recuperats per les tropes israelianes. Més enllà de retornar cadàvers, l’ofensiva militar sobre l’enclavament només ha aconseguit recuperar amb vida dos ostatges en una operació que, al febrer, va segar la vida de desenes de civils palestins a Rafah, al sud de la Franja de Gaza. Després de vuit mesos de guerra, en els quals s’ha comprovat que la força militar no és capaç de tornar-los els seus éssers estimats vius, la societat israeliana i, sobretot, els familiars dels ostatges, insisteixen al primer ministre, Benjamin Netanyahu, que accepti un acord d’alto el foc. El precedent al novembre va permetre l’alliberament de 110 captius sans i estalvis.

Notícies relacionades

Acord d’ostatges

A Israel no l’anomenen acord d’alto el foc, sinó acord d’ostatges, perquè aquesta és la seva prioritat. "No existeix cap manera militar de tornar els ostatges amb vida a casa", va dir l’israeliano-estatunidenc Jonathan Dekel-Chen, pare de Sagui Dekel-Chen, de 35 anys, que va ser pres com a ostatge del quibuts Nir Oz el 7 d’octubre. "Parlar de victòria total i problema militar, tot això són fantasies, una espècie de narrativa dissenyada per rebutjar la responsabilitat del Govern i l’Exèrcit pel que va passar el 7 d’octubre", va afirmar des de Nova York.

Temes:

Gaza Govern Israel