L’oposició mexicana vol impugnar els resultats electorals

El conservador Partit Acció Nacional considera que els comicis no són legítims

L’oposició mexicana vol impugnar els resultats electorals

Marc Marginedas

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La principal força opositora mexicana, el conservador Partit Acció Nacional (PA), va anunciar ahir que impugnarà les eleccions de diumenge en les quals la candidata oficialista Claudia Sheinbaum va guanyar per una àmplia majoria de més de 30 punts, liderant el Moviment per la Regeneració Nacional (Morena). "Reconeixem que els resultats del Programa de Resultats Electorals Preliminars no ens afavoreixen, però també assenyalem que l’elecció no va ser neta ni legítima", va denunciar Marko Cortés, president del PA, al qual pertany la candidata Xóchitl Gálvez, que va rebre entre el 26,6% i el 28,6% dels vots.

Cortés es va congratular en un comunicat de premsa que, "malgrat totes les dificultats", van vèncer a 14 capitals estatals. No obstant, va catalogar el procés com una "elecció d’Estat" i va acusar el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, d’"intervenir directament" i de "desviació i malbaratament" de recursos.

Notícies relacionades

"Som demòcrates i sempre reconeixerem la voluntat majoritària quan aquesta sigui realment legítima, per la qual cosa no podem deixar de denunciar i impugnar quan es va violentar reiteradament la Constitució i la llei electoral", va afirmar.

La presidenta electa, Claudia Sheinbaum, serà la primera dona en el càrrec més alt de la política mexicana en 200 anys, després d’obtenir entre un 58,3% i un 60,7% dels vots. López Obrador va sortir al pas d’aquestes acusacions per defensar la candidata oficialista. Tot i que va concedir que l’oposició té dret d’impugnar els resultats, els va instar que "segueixin el seu camí" i que facin una revisió "profunda". El resultat de l’elecció "va ser un gran fracàs per al bloc conservador", va dir el mandatari durant la seva conferència de premsa matutina. I va afirmar que la de diumenge va ser l’"elecció més neta i més lliure que ha existit en la història del país".