Modi perd la majoria absoluta a l’Índia i haurà de pactar per governar

El partit liderat pel primer ministre havia perdut 43 escons amb el 60% dels vots escrutats, mentre que l’oposició guanyava 30 seients

Narendra Modi a la seu del BJP, ahir. | MONEY SHARMA / AFP

Narendra Modi a la seu del BJP, ahir. | MONEY SHARMA / AFP

1
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

L’Índia continua comptant vots, però enmig del recompte sembla que el primer ministre, Narendra Modi, perd la majoria absoluta que ha ostentat en les dues últimes legislatures, tot i que continua sent el partit més votat i podrà tornar a governar si pacta per aconseguir els suports necessaris. La popularitat del mandatari persisteix després d’una dècada en el poder en la qual ha situat el país com un rellevant actor internacional mentre les bretxes socials i la persecució de les minories s’ha accentuat en el seu Govern fins ara en solitari.

L’actual projecció dista dels anuncis que la televisió índia donava ahir a primera hora sobre que el primer ministre tornava a arrasar amb el seu Partit del Poble Indi, el BJP. Els nacionalistes hindús van promoure el discurs guanyador sense gairebé haver-se iniciat el recompte, fet que posa en relleu les crítiques de falta de fair play de la campanya que ha portat a terme el partit en el poder.

Modi es va dirigir als mitjans per reivindicar la seva victòria quan encara quedaven més de 200dels 543 escons del Parlament per adjudicar. Amb l’escrutini al 60%, el seu partit ja havia perdut 43 seients, mentre que l’oposició, el partit del Congrés Nacional Indi, n’havia guanyat almenys 30 i s’acostava a la barrera psicològica de gairebé un centenar d’escons.

"La victòria més gran del món"

Notícies relacionades

El primer ministre indi va assegurar que l’Aliança Democràtica Nacional que lidera el seu partit continuarà i formarà govern. "La d’avui és la victòria més gran del món, la victòria de tots els indis", va dir Modi. El fet d’haver de dependre d’aliats per formar govern obligaria el partit de Modi a pactar les polítiques que vulgui tirar endavant, una cosa que no ha hagut de fer en l’última dècada en el poder, des que va arrasar en les eleccions del 2014 i 2019. Aquesta incertesa va espantar els inversors, i en la seva obertura van caure tant la borsa com la moneda local, la rupia.

Encara no havia acabat el recompte quan dos actors clau van recolzar públicament la renovació de Modi com a pròxim primer ministre, va informar Reuters. El partit Telugu Desam i el Janata Dal van dir que estaven disposats a formar aliança amb el Partit del Poble Indi, el BJP, nacionalista hindú.

Temes:

Govern Índia